Mina sidor

Publicerad:

10 enkla tips till sänkt energiförbrukning

Genom att se över din energiförbrukning och använda energin smartare kan du sänka dina energikostnader. Det är dessutom brist på el i Europa så genom att sänka din förbrukning gör du en samhällsinsats och sparar samtidigt på miljön.

Sänk temperaturen

Enligt Energimyndigheten går ca 80 % av hushållets totala elförbrukning till uppvärmning för ett hus. Genom att sänka en grad minskas energianvändningen med 5 %.

Sänk din vattenförbrukning

Duscha inte längre än du behöver, stäng av vattnet när du inte använder det och investera i ett snålspolande duschmunstycke som drar mindre vatten.

Stäng av golvvärmen när du kan

Se till att stänga av golvvärmen när den inte behövs, som till exempel på nätterna när du sover, är på jobbet eller under varma sommardagar.

Använd din diskmaskin rätt

Undvik att köra halvfulla maskiner och använd energispar-programmet. Du behöver inte skölja disken, det räcker med att ta bort matresterna.

Tänk på hur du tvättar

Kör inte halvfulla maskiner, använd sparprogrammen och kör bara på 60 grader när det är nödvändigt. Lufttorka din tvätt om du kan, annars är torktumlare ett bättre alternativ än torkskåp.

Ha koll på temperaturen på kyl och frys

Se över så att det är rätt temperatur på din kyl och frys. För varje grad du sänker ökar energiförbrukningen. +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen är en perfekt temperatur.

Frosta av frysen

Frosta av frysen nån gång per år så drar den mindre energi. Även frostfria frysar kan behöva frostas av ibland.

Stäng av standby-läget

Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem och dra ur laddare när de inte används.

Byt ut glödlamporna till LED-lampor

Har du inte vid det här laget bytt dina glödlampor till LED-lampor så är det dags att göra det. Du kan spara upp till 80 % genom att byta ut glödlamporna till LED-lampor. På konsumentverkets sida Länk till annan webbplats. kan du räkna ut hur mycket du kan spara på att byta ut dina lampor.

Se över ditt uppvärmningssystem

Använd inte el för att värma ditt hus det finns bättre alternativ, som t.ex. fjärrvärme, bergvärme eller luftvärmepump. Hos kommunen kan du få hjälp med energi- och klimatrådgivning för att se vilken uppvärmning som passar ditt hus. Den som är intresserad av att få hjälp av sin kommunala energi- och klimatrådgivning kan antingen ringa sin kommuns växel eller söka upp kontaktuppgifterna på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats. Tjänsten är kostnadsfri.

Källor:
Energimyndigheten
Konsumentverket