Kranmärkt

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp!

Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Kranvatten är mer ekonomiskt

Lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till din kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnaden är räknad på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

Kranmärkt ditt företag eller ditt evenemang

  1. Se över var och när ni använder förpackat vatten idag – kanske i matsalen, caféet, interna möten, externa konferenser, utbildningar och event?
  2. Välj ut vilka områden som ska prioriteras för kranmärkningen. Börja med ett event eller en konferens om det känns för stort att kranmärka hela arbetsplatsen på en gång. Kranmärk er sedan via vår branschorganisation Svenskt Vatten på kranmarkt.se Länk till annan webbplats.
  3. Ta fram interna mål och riktlinjer för hur ni använder vatten och följ upp dem.