Om spillvatten

Spillvatten är det använda vattnet som rinner bort från våra hushåll och verksamheter. Det handlar till exempel om vatten från toaletter, duschar, diskhoar, tvättmaskiner och industrier. Kort sagt: allt vatten som ”blir smutsigt” när vi använder det i vardagen.

Spillvattnet leds bort via ett separat ledningsnät och transporteras till vårt avloppsreningsverk. Där renas det noggrant innan det släpps tillbaka till naturen.

Därför är det viktigt att ta hand om spillvattnet

Spillvatten innehåller både näringsämnen och föroreningar som kan skada sjöar, vattendrag och grundvatten om det inte renas. Genom att samla in och rena spillvattnet på rätt sätt skyddar vi våra vattenmiljöer, vår hälsa och bidrar till ett hållbart samhälle.

Det här får inte spolas ner

För att reningsverket ska fungera som det ska, och för att undvika stopp i ledningarna, är det viktigt att bara spola ner rätt saker i avloppet.

Du får spola ner:

  • Kiss
  • Bajs
  • Toalettpapper

Allt annat – som våtservetter, bindor, tops, tamponger, fett, färg eller kemikalier – ska slängas i restavfall eller lämnas till återvinning/farligt avfall. Det skyddar både reningsverket och miljön.

Visste du att...

  • Varje Borlängebo använder i snitt cirka 180 liter vatten per dag – det mesta blir spillvatten som måste renas.
  • Reningsverket tar bort upp till 98 % av alla föroreningar innan vattnet släpps tillbaka ut.
  • Genom att använda avloppet rätt minskar du risken för översvämningar, driftstörningar och onödiga kostnader.