Om dagvatten

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner av från exempelvis tak, uppfarter och gator. I tätbebyggda områden leds dagvattnet bort via ett särskilt ledningssystem till diken, vattendrag eller dagvattendammar. Eftersom stora mängder vatten snabbt kan samlas vid kraftiga regn är det viktigt med en gemensam hantering för att förebygga översvämningar och skydda miljön.

När regn eller snösmältning sker i naturen tränger vattnet i vanliga fall ner i marken och renas naturligt innan det når våra sjöar, bäckar och älvar. Men i en tätbebyggd stad som Borlänge, där stora ytor är täckta av asfalt, tak och andra hårdgjorda material, kan inte vattnet tränga ner på samma sätt. Därför behövs ett särskilt ledningssystem för det så kallade dagvattnet.

Därför är dagvattenhantering viktigt

Att hantera dagvatten är inte bara en fråga om avrinning – det handlar också om att skydda våra vattendrag, motverka översvämningar och värna vår närmiljö. Utmaningarna har ökat de senaste åren, av flera skäl:

  • Ökat byggande: Fler hårdgjorda ytor gör att större mängder vatten måste ledas bort på kort tid.
  • Klimatförändringar: Mer intensiva regn och mildare vintrar ökar risken för översvämningar.
  • Miljöskydd: Dagvattnet kan föra med sig föroreningar som påverkar våra sjöar, älvar och grundvatten negativt.

Det är viktigt att vi gemensamt arbetar för att ta hand om dagvattnet på ett hållbart sätt. Därför får alla fastighetsägare betala dagvattenavgift – oavsett om fastigheten använder den kommunala dagvattenledningen eller inte. Dagvattenhanteringen handlar alltså inte bara om lösningar för enskilda fastigheter, utan om att skapa ett robust och hållbart system som fungerar för hela kommunen.

Borlänge kommuns dagvattenstrategi

För att möta de växande utmaningarna har Borlänge kommun antog kommunfullmäktige 2020 en dagvattenstrategi. Den visar hur vi ska planera, bygga och förvalta våra miljöer för att bäst hantera dagvattnet.

I strategin betonas bland annat vikten av att:

  • Ta hand om vattnet nära källan – exempelvis genom gröna tak, regnbäddar och genomsläppliga beläggningar.
  • Minska risken för översvämningar – genom smart planering och anpassade ledningssystem.
  • Skydda vattenkvaliteten – genom att rena dagvattnet innan det når våra sjöar och vattendrag.

Strategin är en viktig del av Borlänges arbete för att skapa en hållbar och motståndskraftig stadsmiljö där vi tar ansvar för våra vattenresurser – idag och i framtiden.

Här hittar du Dagvattenstrategin Länk till annan webbplats.