Var rädd om ditt avlopp

Vattnet går runt i ett evigt kretslopp. Det vatten vi tvättar oss i, dricker och städar med. Därför är det viktigt att vi är rädda om det. Vad du spolar ner i toaletten eller avloppet kanske känns som en droppe i havet – men den droppen gör stor skillnad. 

Hushållspapper, våtservetter, bomullstopps, bindor och allt annat skräp som spolas ner orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur gör att ledningarna svämmar över och orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Dessutom kostar det samhället och vattenanvändarna miljontals kronor i extra reningsarbete.

De fem vanligaste sakerna som fulspolas. Bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.

Beskrivning av vad som är vanligast att man spolar ner i toaletten som inte ska vara där.

Toalett-vett

Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas.

Detta får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

Världstoalettdagen

19 november är det Världstoalettdagen. Det är en officiell FN-dag som årligen uppmärksammar att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.

Världstoalettdagen ger oss tid för eftertanke kring våra toaletter i Sverige. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Ändå behandlar vi i alltför hög utsträckning våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner.

För skolor - Uppmärksamma era toaletter

Många av skolorna i Borlänge kommun har problem med hygienen på toaletterna. Världstoalettdagen är ett utmärkt tillfälle att prata toalett-vett med eleverna.

Förslag på aktiviteter


2 miljarder män­niskor har inte till­gång till nå­gon toalett.