Borlänge och Falun framtidssäkrar stadsnätet

18 september 2020

På Borlänge Energi Stadsnät jobbar Jan-Erik Lindroth, Affärsområdeschef, Tommy Åsberg, Teknikchef och Henrik Löf, Tekniker tillsammans med projektet.

Borlänge och Faluns stadsnät har uppgraderats till en prestanda som få kommuner i landet har.
Möjligheterna är svåröverskådliga.
– Det här öppnar för tjänster som vi inte ens känner till i dag, säger Jan-Erik Lindroth, affärsområdeschef på Borlänge Energi.

Det är unikt, vi är bland de första

Det har ständigt förbättrats, det sammanbyggda stadsnätet mellan Falun och Borlänge.

I slutet av augusti gjordes den senaste prestandahöjningen där själva installationen bara tog tre timmar, men förberedelserna var desto mer tidskrävande – sju månader.

– Det är unikt, vi är bland de första. Det är inte många som gjort detta. Tekniken är relativt ny och har tidigare varit för dyr, säger Tommy Åsberg, teknikchef på Borlänge Energi.

I det så kallade corenätet (bredbandets stamnät) har man nu ökat kapaciteten från 10 upp till 100 gigabit och därmed kommer man framöver kunna erbjuda ett snabbare internet för de företag och privatpersoner som är anslutna.

– De närmare 25 000 kunderna kommer inte omedelbart att märka någon skillnad, förutom ett stabilare internet, men nya tjänster blir möjliga framöver, säger Åsberg.

75 procent av stadsnätets kunder väljer i dag en hastighet på 100 megabit på sitt internet, men alternativ finns mellan 10 megabit upp till 1 gigabit.

Med uppgraderingen blir det framöver möjligt att välja en hastighet på upp till 10 gigabit. För att få en uppfattning om prestandan så förklarar en aktör i branschen att det då blir möjligt att till exempel streama alla avsnitt av Game of Thrones – samtidigt.

Det uppkopplade hemmet är bara i sin linda än

Jan-Erik Lindroth, affärsområdeschef för stadsnätet på Borlänge Energi, tror inte många privatpersoner har nytta av de snabbaste hastigheterna, men det öppnar för nya möjligheter.

– Det kan handla om styrning, övervakning och kontroll av till exempel solpaneler, laddstolpar och saker i hemmet. Man kan också tänka sig värmekameror inom äldrevården, som larmar exempelvis om någon tar sig ut på balkongen, säger han och fortsätter:

– Jag tror just att de samhällsnyttiga tjänsterna inom vård och omsorg kommer ha nytta av detta. Folk vill bo hemma längre – då måste det finnas teknik som möjliggör det. Dessutom är det uppkopplade hemmet bara i sin linda än, säger Lindroth och nämner också AI (artificiell intelligens) – något som kommer växa.

– Det här öppnar för tjänster som vi inte ens känner till i dag, säger Jan-Erik Lindroth.

Man räknar med att stadsnätet i och med förbättringarna nu är framtidssäkrat i fem till sju år framöver.

Uppgraderingen är en del att löpande modernisera vårt stomnät med modernare och bättre hårdvara, vi får en bättre lastbalansering, möjliggör för framtida tjänster etc. genom denna uppgradering.

Högre hastigheter än 1000/1000 Mbit/s är inte planerade att lanseras.

Som slutkund i vårt nät märks ingen skillnad eftersom driftsäkerheten och tillförlitligheten är 99,999%  tidigare i vårt Corenät (stomnät) men vi vill fortsätta hålla en hög nivå i vårt nät och ha utrustning som klarar fler anslutningar, nya tjänster som våra tjänsteleverantörer vill i framtiden lanserar.

 

 

EPiTrace logger