Borlänge kommun

Älskade blommor

Tänk vad mycket en liten vacker blomma kan göra för en i övrigt grå och trist dag. Den gläder med sina vackra former och färger och visar sig i olika skepnader under säsongen.

I Borlänge satsar vi mycket på blommor och driver upp en stor del av dem i eget växthus.

Perenna planteringar

I Borlänges parker finns över hundra perenna arter och sorter. De mest sevärda planteringarna finns i Liljeqvistska parken i Borlänge centrum. Är du intresserad av kryddväxter och läkeväxter ska du besöka Stenparken. Andra parker som kan vara värda ett besök är t.ex. Föreningsparken. Matjesparken och Hummelparken.

Sommarblommor

Vi smyckar årligen Borlänge centrumområden med sommarblommor i stor variation. Parkarbetare och planerare arbetar varje år fram ett nytt blomsterprogram.
I kommunens växthus odlar vi upp årets plantor och kan prova nya sorter. Speciella satsningar görs i Hummelparken, Liljeqvistska parken och vid stadens gågator och torg. Sommaren 2021 är planteringarnas färgtema lila, gult och orange, med komplementfärger i vitt och lime.

- Till sommaren 2021 odlar vi upp ca 10 000 plantor i vårt egna växthus.

- I sommarblomsutbudet finns ca 60 olika sorter.


Visningsträdgården
- fullspäckad blomsterprakt för idé och inspiration

I Liljekvistska parken i Visningsträdgården har 22 små rabatter med sommarblommor samlats. Tanken med årets temaplantering 2021 är att visa hur olika planteringarna kan bli beroende på vilka växter som planteras ihop.

För att visa på detta har varje samling av ringar tre växter som återkommer och i varje ring kombineras de med olika växter. Beroende på vilka de tre växternas
”kompisar” är i varje ring skapas olika uttryck.

Några av årets kompisar är : Gura ’Snowbird’- sommarljus, Hydrocotyle sib. ’Crystal Confetti’- trådspikblad och Heuchera ’Lime Marmalade’- alunrot.

Infoblad Visningsträdgården Pdf, 2 MB.
Planteringplan för visningsträdgården Pdf, 8.7 MB.


Vårlökar

Vi arbetar med vårlökar både i perennrabatter i parker där vårlökarna kommer tillbaka och blommar år efter år, och finns i vårplanteringar tillsammans med penséer på platser där folk rör sig mycket.

2020 gjordes en satsning på vårlökar i Liljeqvistska parken som kommer att bestå under flera år och till våren 2021 har vi gjort en insats i Framtidsdalen med nya fleråriga lökväxter i Vattenparken, Börje Anderssons park, Studieplan och Jaxtorget.

Under hösten 2020 planterades två typer av lökblandningar i sommarblomsrabatterna i Hummelparken, Jussi Björlings museum och på Sveatorget. Den ena blandningen blommar tidigt på våren och när den har blommat ut tar en annan lökblandning över. Planteringarna ramas in av penséer i matchande färger. På det sättet får vi en blomning som pågår från tidig vår fram till att det är dags att plantera ut sommarblommor. Då plockas lökarna upp och till hösten planteras de på nya platser där de kan stå kvar och blomma under kommande vårar.

I Hummelparken går vårplanteringarna 2021 först i mörkare toner av rött och lila för att sedan övergå i ljusa och orange-röda toner, vid Jussi Björlingsmuseum går blomningen från vitt till rosa och svart och vid Sveatorget är den första blomningen i vitt och gult för att sedan övergå i lila toner.