Publicerad

Trygg el – men beredskap krävs
Det omfattande elavbrottet i Spanien och Portugal i april väckte frågor om hur robusta elsystemen är – även här i Sverige och lokalt i Borlänge. Borlänge Energi ansvarar för ett tryggt lokalt elnät, men vid större händelser spelar hela energisystemet in.
Det svenska elsystemet är starkt och har hög tillförlitlighet, men det finns alltid en risk för större avbrott. Svenska kraftnät äger ryggraden i vårt elnätssystem, det så kallade transmissionsnätet Länk till annan webbplats.. De jobbar ständigt med underhåll, övervakning och beredskapsplaner och har, tillsammans med andra myndigheter, tagit fram planer för hur samhället ska fungera även vid längre elavbrott.
Svenska kraftnät har en viktig roll Länk till annan webbplats. i att balansera elproduktionen med elanvändningen i realtid. Vid en allvarlig störning , till exempel om viktiga kraftledningar slås ut, kan elanvändningen snabbt behöva minskas för att hela systemet inte ska kollapsa. Det görs genom så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling
Länk till annan webbplats..
Vi ansvarar för elnätet i Borlänge
Borlänge Energi ansvarar för det lokala elnätet och arbetar varje dag för att elförsörjningen ska vara så trygg och stabil som möjligt. I händelse av en större störning behöver dock varje hushåll kunna klara sig själva i minst en vecka. Det är en del av Sveriges totalförsvar och ingår i allas vårt ansvar. Det innebär att du ska ha följande saker hemma:
- Extra batterier, ficklampor och värmeljus.
- Vatten förvarat på dunk.
- Mat som inte kräver tillagning.
- En batteridriven radio så att du kan ta del av viktig information.
Du hittar checklistor och fler konkreta tips på hur du klarar dig i en vecka på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats..
Fyra frågor om stora elavbrott
- Kan ett stort elavbrott inträffa i Sverige?
Sveriges elsystem är både starkt och väl förberett, men det går aldrig att helt utesluta omfattande driftstörningar. Svenska kraftnät arbetar kontinuerligt med att övervaka och skydda elsystemet. Genom tekniska skydd, avancerad övervakning och tydliga beredskapsplaner kan många problem upptäckas i tid och hanteras innan de uppkommer. - Hur snabbt kommer elen tillbaka vid en större nationell störning?
Det beror på hur stor störningen är och vilka delar av nätet som påverkas. Elberedskapsmyndigheten Svenska kraftnätLänk till annan webbplats. har tydliga planer för hur elförsörjningen ska byggas upp igen steg för steg. De övar regelbundet på så kallade dödnätsstarter – en metod för att starta upp elsystemet från grunden utan yttre krafttillförsel. Målet är alltid att återställa elen så snabbt och säkert som möjligt, men det tar ofta tid att starta upp elförsörjningen efter en större nationell störning.
- Vad gör Svenska kraftnät när något händer?
Vid en störning agerar Svenska kraftnät direkt för att stabilisera systemet, stoppa spridningseffekter och gradvis återställa elbalansen. Eftersom hela Europas elnät hänger ihop samarbetar de också med andra länder för att hantera situationen. Det viktigaste arbetet sker dock varje dag – genom att förebygga, övervaka och stärka systemet kontinuerligt. - Vad gör Borlänge Energi vid ett elavbrott?
Vi underhåller och utvecklar elnätet i Borlänge för att minimera risken för avbrott. Vi har ett stabilt elnät med få avbrott, men i händelse av störningar har vi en god beredskap för att kunna hantera dem dygnet runt, året om. Om ett avbrott inträffar agerar våra tekniker direkt för att felsöka och återställa elen så snabbt som möjligt. På vår webbplats och i vår avbrottskarta informerar vi löpande om aktuella driftstörningar.