Publicerad

Fjärrvärmen i Borlänge förbättras ständigt

Byggnationen av en ny tryckstegringsanläggning kommer att förbättra fjärrvärmen i Borlänge. Investeringen möjliggör både bättre leveranser och produktion.

I Borlänge har vi förmånen att ha ett välutbyggt och robust fjärrvärmenät som värmer cirka 7 000 hem runt om i vår stad. Nätet byggdes 1970 och är cirka 32 mil långt, vilket kräver ständig utveckling och underhåll. Därför söker vi ständigt efter lösningar för att göra det bättre för oss, våra kunder och för kommunen.

En investering för framtiden

En viktig utvecklingsåtgärd som utförs just nu är byggnationen av en tryckstegringsanläggning i en befintlig lokal i området kring sportfältet. Investeringen uppgår till 15 miljoner kronor och är en förutsättning för att få ut mer effekt från värmeverket i Kvarnsveden. Det innebär i sin tur ett minskat beroende av fossila bränslen vid kallt väder, bättre redundans i produktionen samt höjd leveranskvalitet.

- Investeringen har föregåtts av ett omfattande utredningsarbete som fortfarande pågår kring hur vi kan öka våra leveranser från Kvarnsveden och förbereda oss för framtiden, säger Robert Källman, enhetschef distribution, Kraft och värme.

Bättre leverans till våra kunder

En annan utmaning för fjärrvärmenätet är att det på vissa platser uppstår höga differenstryck under delar av året, vilket innebär att det är stor skillnad i tryck mellan fram- och returledningen. Det resulterar i att vissa kunder kan uppleva oljud i sina fjärrvärmecentraler. Den nya tryckstegringsanläggningen kommer även förbättra tryckbilden i nätet vilket kommer minska risken för oljud.

- Det här är en hållbar och långsiktig investering som är viktig för att vårt fjärrvärmenät ska fungera så effektivt som möjligt, både idag och flera år framåt, avslutar Jonas Sjans, affärsområdeschef Kraft och värme.