Publicerad

Vi behöver alla till mans lära oss att använda el smartare så att den räcker till alla.
Vad är flexmarknaden – och hur kan du tjäna på den?
Har du hört talas om ”flexmarknaden” men förstår inte riktigt vad det innebär? Då har du hittat rätt. Vi behöver nämligen lära oss att använda elsystemet smartare så att elen räcker till alla - samtidigt som du kan sänka dina kostnader för el och elnät. Här förklarar vi kort vad det innebär.
Begreppet flexibilitet i kontexten ”flexmarknad” syftar på möjligheten att kunna anpassa produktionen och användningen av el till varandra. Efterfrågeflexibilitet handlar alltså om att du styr din elanvändning efter produktionen av el och utrymmet i elnätet.
När du använder el flexibelt Länk till annan webbplats. får fler möjlighet att använda det befintliga elnätet och samhället kan fortsätta att växa och utvecklas, samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen. För dig och ditt hushåll innebär flexibilitet också möjlighet till sänkt elkostnad. Allt du behöver göra är att styra din elanvändning till tider när det är billigare att använda el. Det kan till exempel vara på kvällen när färre använder elnätet eller när tillgången på el är stor, som när solen skiner och det blåser mycket.
Fyra avgörande faktorer
Det finns i grunden fyra sätt för dig som vanlig elkonsument att bidra med flexibilitet och påverka dina egna kostnader. Vilka faktorer som är aktuella för just dig beror bland annat på hur och var du bor, hur du värmer ditt hem, vilken typ av elavtal du har, om ditt elnätsbolag infört effektavgift ännu samt om du producerar egen el eller har elbil.
- Elnätsavgift med effektavgift
Länk till annan webbplats.: Inget du kan välja till eller bort – vilket elnätsföretag du har styrs av var du bor och effektavgift ska alla elnätsbolag ha infört senast den 1 januari 2027. Fram till dess ser det olika ut i olika regioner. Inom Borlänge Energis nätområde har vi ännu inte infört effektavgiften, men när den är på plats kommer du som anpassar din elanvändning efter avgiften att kunna sänka din elnätskostnad samtidigt som belastningen på ditt lokala elnät minskar. Här uppdaterar vi när det finns ny information om vår effektavgift.
- Elpriset timme för timme
Länk till annan webbplats.: Oavsett om du har ett timprisavtal eller inte kan du välja att anpassa din elanvändning efter timpriset på el
Länk till annan webbplats. och därmed bidra till att upprätthålla tillgång och efterfrågan på elmarknaden. Enkelt sammanfattat är nämligen timmarna med lägre pris lika med timmar då efterfrågan på el är lägre. Om du dessutom har ett timprisavtal för elen du köper kan du på det här sättet också sänka dina elkostnader. Hos oss på Borlänge Energi kan du välja mellan vårt spotpris och Borlängepriset Aktiv för att komma åt den här fördelen.
- Ersättning för att sälja din flexibilitet: När du säljer din flexibilitet
Länk till annan webbplats. från till exempel ett batteri, en värmepump eller din elbil får du betalt samtidigt som du bidrar till att minska belastningen på det lokala elnätet. Metoden är fortsatt ganska ovanlig på privatmarknaden, men växer. På Borlänge Energi har vi i dagsläget inte möjlighet att hantera den här typen av affär, men utveckling sker kontinuerligt.
- Ersättning för att sälja egenproducerad el
Länk till annan webbplats.: Du får betalt från ditt elhandelsbolag för att sälja el från till exempel solceller, samtidigt som du bidrar till att upprätthålla balansen i elnätet. Vi köper gärna din solel.
Hur börjar jag?
Det är enkelt att börja flexa, starta i det lilla! Börja med att skaffa en app där du kan följa spotpriset, förslagsvis Borlänge Energis app, och testa att styra användningen av dina hushållsapparater och laddningen av eventuell elbil till tider då priset är lägre. Titta gärna på den här enkla förklaringsfilmen Länk till annan webbplats. från Energiinspektionen för att komma igång.