Publicerad

Planera för att undvika matsvinn i jul
Julen är en högtid med mycket svinn. Nu är därför ett bra tillfälle att tänka till och göra välplanerade inköp. Var också noga med att titta, lukta och smaka på maten innan den kasseras. Hushållen slänger nämligen 60 kilo fast livsmedel per person och år i Sverige, av det kunde 16 kilo ha ätits upp.
I fast livsmedelsavfall inkluderas inte bara matsvinn, utan också exempelvis skal och annat som inte är tänkt att ätas.
Hushållen står för hälften av allt livsmedelsavfall i Sverige och vi slänger 16 kilo fullt ätbar mat per person och år. Ytterligare 18 kilo matsvinn utgörs av flytande mat och dryck som hälls ned i avloppet. Räknar vi även in livsmedelsavfall från exempelvis restauranger och butiker, stiger totalsiffran till 122 kilo per person och år.
Minskar inte
Och mängden livsmedelsavfall minskar inte, trots målet om en 20-procentig minskning mellan åren 2020 och 2025.
- Det görs många insatser för att minska matsvinnet, men statistiken visar ju att det inte räcker på långa vägar, säger Christian Olhans, affärsområdeschef återvinning på Borlänge Energi.
Precis som Naturvårdsverket, som presenterar Länk till annan webbplats.statistiken, konstaterar han att vi behöver bli bättre på att planera våra inköp, samt att våga titta, lukta och smaka på maten innan den slängs.
- ”Bäst före” innebär inte ”obrukbar efter”. En majoritet av våra matvaror är fullt brukbara många dagar efter utgångsdatum. Använd datummärkningen enbart som en vägledning, säger Christian Olhans.
Tänk till och slipp kasta mat i jul
Julen är en känd högt för matsvinn och då kn det vara bra att tänka till lite extra.
- Jag tror att många av oss känner igen sig i julbord som knappt ser rörda ut när alla ätit klart. Planera väl, tänk på att det finns många rätter på bordet och att det därför inte krävs stora mängder av något. Fundera också på om allt faktiskt behövs, kanske finns det rätter som ingen egentligen vill ha, men som finns med av gammal hävd? resonerar Christian Olhans.