Publicerad

En så kallad TaGe-hylla där medarbetarna på Borlänge Energi byter kläder och prylar med varandra.

Allt ifrån köksprylar till julprydnader, kläder och accessoarer finns just nu i TaGe-hörnan och väntar på en ny ägare.

Ska vi byta grejer med varandra?

Har du hört talas om konceptet TaGe? På Borlänge Energi har TaGe-hyllan, som är en hopskrivning av orden ta och ge, har funnits på huvudkontoret i ett år. Där byter medarbetarna plagg och prylar med varandra och det interna återbruket har blivit så pass populärt att konceptet växt från en hylla till en hel hörna.

- TaGe är väldigt populär. Saker som inte får en ny ägare plockar jag bort och tar med till Ta Tillvara, men det är inte mycket jag behövt ta hand om, säger Sara Johansson, avfallsstrateg och initiativtagare till TaGe.

Tillsammans med några kollegor såg hon nyligen till att TaGe fick en ny yta med möjlighet att växa.

- Jag älskar TaGe-konceptet och blev själaglad när jag kom till en arbetsplats där systemet finns. Att byta kläder och prylar med sina arbetskamrater är både kul, hållbart och skapar en gemenskap. Däremot hade TaGe en lite mörk och trång placering, så tillsammans hittade vi en ny plats perfekt för ändamålet, säger kollegan Anna Sanneviken.

Bättre överblick

- TaGe har fått en uppgradering både i yta och exponering. Nu har vi gott om utrymme i hyllorna och har kompletterat med klädstång och skoställ, säger Sara Johansson.

Via en anslagstavla kan medarbetarna söka eller annonsera ut större saker som är svåra att ta med. Det går också bra att i mindre omfattning försöka sälja mer värdefulla kläder eller prylar som det tar emot att ge bort gratis.

- Fokus ligger på cirkuläritet; att saker byter ägare och blir använda istället för att slängas. Det du inte använder kan vara precis vad någon annan vill ha. Vi uppmuntrar till minskad konsumtion, vilket också ingått vårt uppdrag som kommunalt renhållningsbolag säger Sara.

Helt och rent gäller

Mer eller mindre allt är välkommet till TaGe, men några enkla regler finns.

- Det här är ingen plats för färdig använda saker, det du lägger på TaGe ska vara helt och rent. Det är också helt fritt att ta saker utan att lägga något tillbaka, återbruket är det viktiga, säger Anna Sanneviken.

Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet

Att komma igång med en TaGe-hylla på jobbet är enkelt, egentligen är det bara att börja. Och hållbarhetsfördelarna är många.

- Borlänge Energi har höga hållbarhetsambitioner, vilket ska genomsyra allt vi gör, säger Anna Wenstedt, hållbarhetsstrateg på Borlänge Energi.


Bild på reglerna för TaGe

Reglerna är få och enkla. Återbruket är det viktiga.

Hon fortsätter:
- Genom att underlätta för våra medarbetare att konsumera cirkulärt möjliggör vi att leva som vi lär, även privat

Hon framhåller att en TaGe-hylla främjar så väl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet.

Dags att ta steget?

Kanske kan en TaGe-hylla bli ett nyårslöfte även för din arbetsplats, ditt barns förskola eller din förening?