Publicerad
Ny lag manar oss att se över vår textilkonsumtion
Textilier får inte längre slängas i soporna. För den enskilde finns det flera alternativ för var kläder och annat tyg kan lämnas för återbruk och återvinning. För de insamlingsansvariga kommunerna är alternativen däremot färre och mängderna textilavfall stora. Alla behöver ta sitt ansvar och minska konsumtionen – och därmed mängden textilavfall.
Från årsskiftet är det, enligt nya EU-förordningar, upp till kommunerna att samla in textilier för återbruk och återvinning på en överproducerad och överkonsumerad textilmarknad.
- Grundproblemet är vår konsumtion. Vi måste alla bidra till mindre textilavfall och köpa mindre, säger Sara Johansson, avfallstrateg på Borlänge Energi.
I Borlänge samarbetar vi, i likhet med många andra kommuner, med insamlingsorganisationen Human Bridge Länk till annan webbplats.. De har kritiserats för att insamlade textilier skickas utomlands, men det har sina förklaringar: Det finns inte kapacitet att ta hand om allt textilavfall inom Sverige – vi köper och slänger helt enkelt alldeles för mycket.
- Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att skapa en hållbar återvinning i ett ohållbart system, säger Sara Johansson.
Stor utveckling på gång
Hon får medhåll från Christian Olhans, affärsområdeschef återvinning på Borlänge Energi.
- Vi tycker förstås inte att det är bra att insamlade textilier skickas utomlands, men hela marknaden för textilier är både turbulent och mättad. Vi jobbar för mer lokala lösningar framåt och det kommer att hända mycket på marknaden i närtid.
Bland annat diskuteras ett så kallat producentansvar för textilier, alltså att den som sätter en produkt på marknaden också ska ansvara för att den återvinns ansvarsfullt. Redan från årsskiftet blir det förbjudet för producenter att förstöra osålda textilier.
Se över den egna konsumtionen
Klädkonsumtionen i Sverige har dubblerats de senaste 50 åren och det finns tillräckligt med kläder producerade för sex generationer framåt. Snabbt växande lågprisjättar på nätet inom kategorin ultra fast fashion Länk till annan webbplats. är ett enormt problem sett ur klimat- och avfallssynpunkt.
- Att försöka hålla nere konsumtionen och därmed avfallsmängden är av högsta prioritet, säger Sara Johansson, och berättar att genomsnittssvensken slänger åtta kilo textilier i soporna – varje år.
Så hur kan du då tänka? Här kommer fem tips!
- Använd det du har genom att ”shoppa” i din egen garderob: Hitta nya sätt att använda gamla plagg.
- Tänk begagnat först: Det finns kläder producerade till sex generationer, så allt du behöver finns redan. Förutom fysiska second hand-butiker finns lokala områdesloppisar, lokala köp- och säljgrupper på sociala medier, andrahandsbutiker på nätet – utbudet är oändligt!
- Gå med i eller starta en vandrande kasse: Ett koncept där man byter kläder med varandra genom att skicka runt en fysisk kasse med fina kläder som inte längre används. Kan exempelvis göras i kompiskretsen, på jobbet eller i ett geografiskt område.
- Starta en TaGe-hylla på jobbet: Vi har en på Borlänge Energi! Där kan kollegor byta kläder och annat med varandra.
- Lånbyt kläder med kompisar: Genom att få tillbaka en tröja som varit borta från garderoben en säsong eller två kan den upplevas som ny.
Helt och rent lämnas med fördel lokalt
Sara Johansson berättar att hela och rena och kläder och textiler både kan lämnas i Human Bridges insamlingsbehållare och direkt till lokala second hand-butiker.
- De lokala second hand-butikerna kan däremot inte i nuläget hantera trasiga textiler, som enligt nya lagen också ska samlas in. Det kan däremot Human Bridge. Där kan allt utom kraftigt smutsade, oljiga eller blöta textilier lämnas.
Vad räknas som textilavfall och ska återvinnas?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte. Exempelvis:
- Kläder och skor av textil: Tröjor, skjortor, byxor, canvasskor, underkläder, träningskläder och strumpor.
- Hemtextil: Sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil: Handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: Slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Relevanta länkar
Om textilinsamling på vår webbplats
Till Human Bridge: Det händer med insamlad textil Länk till annan webbplats.
Till Naturskyddsförenings kampanj Max 5 Länk till annan webbplats. - inspiration för minskad klädkonsumtion
Om textilavfall på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om textilavfallsinsamling på sopor.nu Länk till annan webbplats.