Publicerad

Säkrare elanvändning nattetid

I takt med att nätbolagen inför effektavgifter på elnätstaxan börjar många flytta delar av sin elanvändning till natten, då effektavgiften är lägre eller till och med noll. Men att använda elektrisk utrustning under dygnets stilla timmar väcker frågor om säkerhet.

Det är korrekt att du ska vara försiktig med elanvändning utan övervakning, men det finns råd att följa som ökar säkerheten. Här listar vi några tips.

  1. Välj rätt utrustning: Moderna hushållsapparater är designade för att användas tryggt och har ofta inbyggda säkerhetsfunktioner. Välj maskiner med tydliga säkerhetscertifieringar (som CE-märkning) och läs alltid bruksanvisningen för specifika säkerhetsinstruktioner.

  2. Använd en timer eller smart styrning: Genom att använda en timer eller ett smart styrningssystem kan du bättre kontrollera när apparater startar och stoppar, vilket ger flexibilitet och säkerhet. Många moderna tvätt- och diskmaskiner har en fördröjd start-funktion, vilket gör att du kan ställa in dem att köra när effektavgiften är lägre eller obefintlig utan att behöva starta dem redan när du går och lägger dig.

  3. Se till att elinstallationerna är säkra: Innan du börjar använda apparater på natten bör du kontrollera att hemmet har moderna och säkra elinstallationer. En jordfelsbrytare kan vara en extra säkerhetsåtgärd som ger skydd om en apparat skulle gå sönder eller bli överhettad.

  4. Undvik överbelastning av eluttag Anslut bara en apparat per eluttag och undvik att använda skarvsladdar med kraftiga apparater som tvätt- och diskmaskiner. Det minskar risken för överhettning och brand.

  5. Välj utrustning med låg risk för överhettning: Undvik att använda apparater med hög värmeutveckling under natten, exempelvis klädtorkar, torkskåp och i viss mån torktumlare. Undvik också att ladda produkter med litiumbatterier, som exempelvis mobiltelefoner, laptops eller elsparklcyklar utan övervakning. Diskmaskiner och tvättmaskiner är oftast säkra att köra nattetid om de hanteras korrekt och kontrolleras regelbundet. Där är risken för vattenskador större, varför det är smart att använda maskiner med vattenskydd.

  6. Elbilsladdning – välj en säker laddstation: För elbilsladdning är det särskilt viktigt att ha en installerad laddbox anpassad för ditt elsystem. Laddning via vanligt eluttag rekommenderas aldrig, och särskilt inte nattetid, eftersom risken för överhettning och brand är högre. En laddbox är byggd för att klara kontinuerlig ström under långa perioder och har ofta inbyggda säkerhetsfunktioner.

  7. Se över hushållets brandvarnare: Se till att du har tillräckligt många och fungerande brandvarnare som är strategiskt placerade ifall olyckan ändå skulle vara framme.

  8. Kontakta ditt försäkringsbolag: Till sist bör du också kolla med ditt försäkringsbolag vad de säger, samt väga för- och nackdelar med nattlig elanvändning. Vissa apparater, som exempelvis tvätt- och diskmaskin, drar inte särskilt mycket el och orsakar inga höga effekttoppar. Det viktigaste är att inte köra dem samtidigt under höglasttid för att undvika höga effektavgifter.

Länkar

Läs mer om effektavgift på elnätet

Läs mer om batterier och laddning hos Brandskyddsföreningen Länk till annan webbplats.

Läs mer om elanvändning och brandrisker hos Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats.