Publicerad

Effektavgift för elnät – vad handlar det om?

Senast 2027 måste alla elnätsföretag enligt lag ha infört en ny prismodell där en effektavgift ingår. På Borlänge Energi jobbar vi just nu med utformningen av den nya taxan och när den ska införas.

Varje elnätsföretag får nämligen utforma sin egen prismodell, men ett av villkoren från den beslutande myndigheten energimarknadsinspektionen Länk till annan webbplats. är att en så kallad "effektavgift" ska ingå.

- I de allra flesta fall baseras den nya elnätsavgiften på medelvärdet av ett eller flera timvärden, så kallade ”effekttoppar” under en kalendermånad. Alltså tillfällen då ett hushåll använder mycket el samtidigt, förklarar Peter Johansson, affärsområdeschef elnät.

Varför en ny prismodell?

Elförbrukningen i samhället ökar och många använder mycket el samtidigt. Det skapar överbelastningsproblem i elnätet och vissa timmar på dygnet räcker elen helt enkelt inte till. En lösning är att bygga ut elnäten, men det tar både väldigt lång tid och kostar mycket pengar. Parallellt med infrastruktursatsningar är det därför smart om både privatpersoner och företag använder elen mer jämnt över dygnet, vilket den nya prismodellen med effektavgift ska bidra till.

Hur fungerar effektavgiften?

Med effektavgiften kan du som elanvändare själv i större grad påverka din elnätskostnad. När den nya prismodellen införts kommer elnätsavgiften att bli högre om du använder mycket el samtidigt, på tider då många andra också gör det. Det handlar i huvudsak om dagtid på vardagar. Om du däremot sprider ut din elanvändning och använder mest el på tider med lägre efterfrågan, kan kostnaden minska.

Målet är att elnäten ska användas mer effektivt och på sikt att elnätskostnaderna ska minska för alla.

- När effektavgiften införs hos oss på Borlänge Energi och exakt hur den utformas är i dagsläget inte helt klart. Vi kommer löpande att hålla er uppdaterade kring hur arbetet går, säger Peter Johansson.

Den nya prismodellen påverkar bara kostnaden för elnätet, inte ditt elhandelsavtal.

Tänk på att istället för att starta elkrävande produkter samtidigt - låt dem gå en i taget för att sänka effekten.

Tips att redan nu börja fundera på

För att komma in i tänket med effektavgift kan du förbereda dig genom att:

  1. Hitta och förstå dina effekttoppar: När använder du mest el och vad orsakar dina effekttoppar? Elbilsladdning på hög effekt kan bidra till effekttoppar. Kör du den dessutom samtidigt som exempelvis tvättmaskinen och ugnen får du totalt sett en hög samtidig elanvändning – en så kallad effekttopp. På Mina sidor kan du få en överblick över din elanvändning för att bättre kunna planera den.

  2. Använda elen när priset är lägre: Försök styra din elanvändning till tider då effektavgifterna är lägre. Det kallas även för lågpris, låglast eller lågbelastningstid. Ofta, men inte alltid, är timmar med låga elhandelspriser också tider med lägre eller ingen effektavgift på elnätet.

  3. Undvika hög elanvändning samtidigt som alla andra: Starta inte flera elkrävande apparater samtidigt under höglasttid (främst dagtid vardagar). Om det går; sprid ut din elanvändning till tider med lägre belastning på elnätet. Även om varje apparat i sig inte drar mycket, kan effekttoppen bli hög om flera används på en gång. När det gäller exempelvis elbilsladdning så kan du, om du måste ladda bilen under höglasttid, välja att dra ner på effekten för att plana ut elanvändningskurvan. Se också över om du din fjärrvärmecentral har smart styrning.

  4. Energieffektivisera för att sänka dina kostnader: Genom att effektivisera din energianvändning kan du minska både effekt- och förbrukningskostnader. Energimyndigheten erbjuder många bra råd om energieffektivisering Länk till annan webbplats.. Har du exempelvis ett hus som värms upp med direktverkande el kommer din elnätstaxa förmodligen att stiga med den nya prismodellen, men det finns energieffektiviseringsstöd att få Länk till annan webbplats..

Läs mer om införandet av effektavgift på energimarknadsinspektionens webbplats Länk till annan webbplats.