Publicerad
Falun och Borlänge fördjupar samarbetet inom fjärrvärme och återvinning
Vi har samarbetat med Falu Energi & Vatten under många år. Nu planerar vi att stärka banden ytterligare inom fjärrvärme och återvinning.
Under det senaste decenniet har Falu Energi & Vatten och Borlänge Energi utforskat möjligheterna för olika samarbeten. Vi har redan etablerat ett nära samarbete inom flera områden, som dricksvattenförsörjning, stadsnät och elnät.
Under våren tog bolagens ledningsgrupper ett viktigt steg där fjärrvärme och återvinning identifierades som två områden för ett ökat samarbete och i början av september tog sedan respektive styrelse fram önskemålet om en målbild för samarbetet.
- Genom att ta det här steget hoppas vi kunna erbjuda våra kunder ännu mer konkurrenskraftiga produkter och tjänster, samtidigt som vi stärker vår kapacitet att möta framtida utmaningar, säger Gustav Sjöblom, styrelseordförande för Falu Energi & Vatten.
Utmaningar och möjligheter inom fjärrvärme och återvinning
Idag står många fjärrvärmebolag inför stora utmaningar, särskilt eftersom priserna på biobränslen har stigit kraftigt de senaste åren.
- Vi tror att vi kan göra fjärrvärmen mer kostnadseffektiv och konkurrenskraftig genom ett mer integrerat system. Det finns en stor potential i att gemensamt nyttja anläggningar, bränsle och andra resurser på ett sätt som både sparar pengar och ger positiva effekter för miljön, säger Mats-Erik Olofsson, vd för Borlänge Energi.
Även verksamheten för återvinning står inför stora förändringar i samband med införandet av fastighetsnära insamling.
- Vi står inför avgörande beslut om investeringar i återvinning, särskilt gällande fastighetsnära insamling. Ett samarbete ger oss möjligheten att hitta gemensamma lösningar för att utveckla verksamheten och effektivisera, säger Johan Hedman, vd på Falu Energi & Vatten.
Fokus på framtida samarbete och utveckling
För att driva samarbetet vidare har bolagens ledningsgrupper fått i uppdrag att ta fram målbilder för hur arbetet inom fjärrvärme och återvinning ska utvecklas.
- Målet är att dra nytta av varandras styrkor och skapa fördelar för både Borlängeborna och Faluborna. Genom att tänka större och mer långsiktigt kan vi bidra till en positiv utveckling för hela Falun-Borlänge-regionen, säger Ulrik Bergman, styrelseordförande för Borlänge Energi.
I nästa steg ska målbilderna för samarbetet fastställas av respektive styrelse.
Redan etablerade samarbeten
Nedan följer några exempel på områden där Falu Energi & Vatten och Borlänge Energi redan har etablerade samarbeten:
- Gemensamt ägande i bolag som Dala Vind (vindkraft), Kurbit (fibernät), Lennheden Vatten (vattenverk Lennheden/Tjärna) och Grundledningen (fjärrvärmeledning mellan Falun och Borlänge).
- Avfallshantering
- Beredskap för elnät
- Samarbeten inom kundtjänst och kundadministration