Publicerad

Därför fyra kärl för förpackningsinsamling hemma

Kundekonomi, arbetsmiljö och miljönytta är några av anledningarna till varför vi väljer fyra kärl istället för två när vi nästa år inför fastighetsnära insamling, FNI, för våra villakunder.

Det är nya lagar och regler från EU och regeringen Länk till annan webbplats. som ligger till grund för införandet av fastighetsnära insamling. Syftet är att göra det enklare att sortera förpackningar och öka återvinningsgraden, vilket i sin tur bidrar till klimatmålen.

Vårt arbete med att välja insamlingssystem för Borlänge kommun pågick under en längre tid och inkluderade såväl praktiska tester som utredningar och dialoger. Det skedde i nära samverkan med Falun och Säter, men också ett 100-tal andra kommuner.

- Lagkravet säger att FNI ska vara infört senast den 1 januari 2027 och merparten av Sveriges kommuner utreder och ska införa samma sak. Självklart ska vi dra nytta av varandra, säger Christian Olhans, affärsområdeschef Återvinning vid Borlänge Energi.

Till grund för vårt systemval har fokus legat på hållbarhet kring kundekonomi, klimat och arbetsmiljö, liksom att lösningen ska vara tillgänglighetsanpassad.

- Vi vill införa ett system som i så låg grad som möjligt påverkar avfallstaxan och det har vi lyckats med. Taxan blir oförändrad under 2025 och systemet i sig innebär inga ökade kostnader för våra kunder. Utöver det har vi prioriterat att kunna fortsätta använda befintliga fordon, vilket vi nu kan. Det innebär en stor vinst för både klimat och ekonomi, säger Olhans.

Det sista fokusområdet i systemvalet var bibehållen god arbetsmiljö för miljöbilschaufförerna.

- Även det uppfylls med det singelkärlssystem som vi valt, bekräftar Olhans.

Bästa alternativet

Ett annat alternativ till system hade nämligen varit det som flera kommuner redan infört; med två större kärl innehållande flera fack i varje. En lösning som tar något mindre plats på den enskilda tomten, men med flera andra nackdelar, inte minst ekonomiskt.

- Platsskillnaden är ganska försumbar, medan fördelarna med separata kärl överväger med råge. Hade vi valt två större kärl istället hade vi tvingats byta ut hela fordonsflottan och det hade inneburit mycket mer manuell hantering för våra chaufförer. Dessutom hade priset för slutkund blivit betydligt högre och praktiska tester har visat att avfallet lätt fastnar i kärlen med flera fack. Jag känner mig trygg i att vi gjort det bästa systemvalet, säger Christian Olhans.

Återvunnen plast

En fråga han fått är hur klimatsmart det är att köra ut tusentals extra plastkärl?

- Kärlen är tillverkade av 100 procent återvunnen plast och kan återvinnas upp till sju gånger. Ett sopkärl används i genomsnitt under 15 års tid innan de återvinns och finns därmed med i det cirkulära systemet i runt 100 år innan de är förbrukade. Vi skickar alla trasiga eller obrukbara kärl till materialåtervinning.

Eftersom många kommuner nu beställer samma typ av avfallskärl samtidigt kan det bli långa leveranstider, men Olhans ambition är att samtliga villahushåll ska få sina nya kärl under nästa år.

Till vår nyhet om fastighetsnära insamling, FNI Länk till annan webbplats.