Publicerad

Inspiration och kunskap om fjärrvärme
På Borlänge Energi arbetar vi med det långsiktiga målet om att utveckla en klimatneutral fjärrvärmeleverans. I början av juni besökte vi Stockholm Exergi för en rundvandring i en av Sveriges största biobränslepannor.
Som fjärrvärmeleverantör är det just nu viktigare än någonsin att planera för framtiden, därför har ledningsgruppen initierat ett projekt om framtidens fjärrvärme. I projektet fokuserar vi på hur fjärrvärmen kan bli mer hållbar och eventuellt helt klimatneutral genom att se över olika tekniker och hur de kan passa in i vårt system i framtiden. Projektet leds av Tina Lidberg, projektledare och tidigare doktorand på Borlänge Energi.
Studiebesök på Stockholm Exergi
En viktig del av projektet är lära sig från andra som har mer erfarenhet och som kommit längre i sitt arbete, därför besökte vi Stockholm Exergi i början av juni. Besöket varade från lunch till lunch där nio medarbetare från Borlänge Energi med olika funktioner deltog. På plats fick de bland annat en rundvandring på Stockholm Exergis största biobränslepanna.
- Den är en av Sveriges största. När den går för fullt går det åt cirka 4,5 lastbilar i kvarten, men det mesta bränslet levereras med tåg eller båt till Värtahamnen, berättar Tina.
Besöket infattade även information om ett flertal projekt och nya tekniker som ska ta fjärrvärmen in framtiden, och var ett tillfälle för att knyta nya kontakter med kunniga i branschen.

Deltagande på studiebesöket var: Tina Lidberg, projektledare, Anna Wenstedt, hållbarhetsstrateg, Helen Ryberg-Berntsson, miljösamordnare, Jan-Erik Lindroth, affärsutvecklare, Linus Bergman, nätansvarig fjärrvärmeprojektör, Matts Persson, projektledare, Sara Johansson, avfallsstrateg, Erik Svensson, bränsleansvarig och Robert Källman, enhetschef distribution.
Spännande projekt om koldioxidutsläpp
Ett av besökens huvudsyften var att få mer information om Stockholm Exergis pilotanläggning för att fånga in koldioxid. Anläggningen ska rensa fjärrvärmens utsläpp från koldioxid genom att separera den från rökgaserna. När koldioxiden fångats in så pumpas den tillbaka i marken, exempelvis på de platser där man idag tar upp olja ur havet. Koldioxiden kristalliseras sedan i berget och blir till en egen bergart. Projektet är fortfarande i forskningsstadiet men planer finns på att bygga en storskalig anläggning som antagligen blir den största i Europa.
- Det finns många utmaningar med koldioxidinfångning och det ska bli spännande att följa utvecklingen av det här projektet, förklarar Tina.
Delad värme
I framtiden måste vi även vara mer konkurrenskraftiga och hitta på nya lösningar för fjärrvärmens överlevnad som produkt och tjänst.
- Den största konkurrenten är värmepumpar som ett alternativ till fjärrvärme hos både befintliga kunder och nyetableringar. Däremot kan värmepumpar också fungera som ett komplement och en resurs i fjärrvärmenätet, förklarar Jan-Erik Lindroth, affärsutvecklare.
Stockholm Exergi har gjort detta genom att bygga ett komplext värmesystem där fastigheter sitter ihop med varandra och energi flyttas från kund till kund. Detta innebär ett effektivt fjärrvärmesystem som kan använda sig av lägre temperaturer där överskottsvärme från en fastighet kan användas i en annan. Det sker automatiskt och minskar behovet av ny effekt och energiproduktion.
Digitala lösningar för framtiden
Slutligen fick även deltagarna en dragning om en digital lösning som Stockholm Exergi säljer till andra bolag i branschen. Det handlar om att centralt styra kunders fjärrvärme i extremsituationer för att minska behovet av att starta oljepannorna vid effekttoppar.