Mina sidor

Publicerad:

Sissi Eliasson, växthusansvarig på Depåträdgården tar hand om plantorna som snart ska ut i olika delar av Borlänge

Blomstertid i depåträdgården

Gult, rosa och orange är huvudfärgerna som förgyller rabatterna i Borlänge i sommar. Komplementfärger blir lila, vitt, silver och lime.

Sommarblomsprogrammet startar redan i december med val av sorter, ritningar och andra förberedelser. Därefter beställs alla växter och fröer som ska planteras under växthussäsongen. I år odlas totalt 6 473 sommarblomsplantor upp och totalt blir det 67 olika sorters blommor och grönsaker.

Pluggplantor ger snabb utdelning

De flesta sorter levereras som pluggplantor, vilket är små plantor odlade i pluggbrätte som växer snabbt och blir till fina sommarblommor. En liten del av blommorna sår vi från frö i sålådor. Det gäller framförallt grönsaker som ska vara till Trädgårdshörnan i Liljekvistska parken.

När pluggplantorna ska sättas ner i krukor är nästan alla medarbetare på parkdriften involverade. När detta är gjort ska plantorna toppas och glesas ur om de börjar stå för trångt. Maj bestod av mycket vattning då solen och värmen kom med besked.

Sommaren blir färggrann

Årets färgtema är gult, rosa och orange med komplementfärgerna lila, vitt, silver och lime.

– Det är verkligen kul att säsongen är i gång och det är så roligt att se när allt börjar växa, berättar Sissi Eliasson som är växthusansvarig på Depåträdgården. I år har vi även beställt hem perenner som pluggplantor, dessa ska odlas upp för att sedan planteras i perennrabatter och runt nyplanterade träd.


I början på juni påbörjas arbetet med plantera ut alla sommarblommor.