Mina sidor

Publicerad:

Återbruk när det är som bäst

Klädbytet på Borlänge Energi arena blev ett populärt inslag, både för stora och små.

Under torsdagen den 23 april var vi matchvärdar när IK Brage mötte Degerfors på Borlänge Energi arena. Under matchen arrangerade vi ett klädbyte där gamla skor och kläder fick ett nytt hem.

Cirkulärt på riktigt

Både barn och vuxna samlades runt vårt tält för att ta del av klädbytet, testa sina kunskaper i vårt hållbarhetsquiz, eller få gnuggis-tatueringar med budskapet Hållbarhet i varje tanke och handling. Det budskapet återspeglas i vår vision, som fungerar som en ledstjärna att sträva mot. Att jobba för visionen kan se ut på många olika sätt, och klädbytet är ett sätt att främja både social och ekologisk hållbarhet.

- Klädbytet är något som vi hoppas kan bli ett återkommande inslag både på Borlänge Energi arena och på andra evenemang. Vi uppmuntrar även andra att arbeta med liknande koncept, berättar Mikael Ringi, marknadschef på Borlänge Energi.

Med social hållbarhet i fokus

Tanken med klädbytet är att ett använt plagg ska komma till nytta istället för att slängas eller ligga i en garderob, vilket främjar återbruk och cirkulär ekonomi. En viktig aspekt är även den sociala hållbarheten, att de som inte har möjlighet att nya köpa träningskläder eller fotbollskor får tillfälle att ta del av de inlämnade kläderna utan kostnad. Det kallar vi cirkulärt!

- Det känns viktigt att göra det här, både för den ekologiska och sociala hållbarheten. Att se ungdomarna lysa upp när de fick ta med sig begagnade fotbollsskor hem är en stor anledning till varför det här är så viktigt, berättar Anna Elfqvist, chef för kommunikationsenheten på Borlänge Energi.