Mina sidor

Publicerad:

Bli en del av framtidens energisystem

Äntligen är väntan över! I samarbete med Ferroamp ger vi dig möjligheten att prova på stödtjänster med vårt pilotprojekt.

Har du ett batterisystem från Ferroamp och är intresserad av att bli en av de första att prova stödtjänster? Då ska du delta i vårt pilotprojekt. Genom att gå med i pilotprojektet får du förtur till de första platserna när portföljen för att sälja stödtjänster på balansmarknaden öppnas upp.

Jag vill vara med i pilotprojektet.

Vad är stödtjänster?

I takt med att samhället elektrifieras, samtidigt som stor del av elproduktionen är väderberoende, så ökar behovet av flexibilitet för att stabilisera vårt elnät. Stödtjänster är ett sätt för elkonsumenter att hjälpa till att stabilisera elnätet och på så sätt bidra till ett hållbart och effektivt energisystem.

Stödtjänstmarknaden drivs av Svenska kraftnät och den fungerar ungefär som en aktiemarknad, där köparen lägger bud när det finns behov av att öka eller minska effekten. Där kan även elproducenter och konsumenter med flexibla resurser sälja sin kapacitet.

Nu kan privatpersoner och fastighetsägare med ett batteri delta på marknaden genom att anmäla sig till Borlänge Energi, vi samlar en mängd batterier och tar hand om budandet på balansmarknaden. Det innebär att man låter sitt batteri stå till förfogande för att rycka in med korta i- och urladdningar när det behövs.

Du kan vara med och bidra

Vi letar just nu efter kunder som har ett batterisystem från Ferroamp och som är intresserade av att vara med i ett pilotprojekt för att utvärdera tekniken och kunna ansluta en tjänst till stödtjänstmarknaden.

Rent praktiskt innebär det att du lånar ut delar av din batterikapacitet under korta perioder för att fjärrstyras så att tekniken kan testas. För att vara med behöver du även vara eller bli elhandelskund hos Borlänge Energi.

Jag vill bli elhandelskund hos Borlänge Energi.

Vad får jag?

Under pilotprojektet kommer du inte tilldelas någon ersättning, men när tjänsten sedan lanseras kommer du som ingått i piloten att vara prioriterad för att anslutas till budportföljen. Detta innebär att du blir bland de första att få betalt, förutsatt att ditt system är kompatibelt med tjänsten och fungerar som det ska.

Hur stor ersättningen blir baseras på marknadspris och går inte att förutse, men sett till de senaste åren har det varit en mycket lönsam affär för de batteriägare som deltagit.

Anmäl dig till pilotprojektet här.

Vanliga frågor

Du behöver ett Ferroamp-system från 7,1 kW. Ferroamp säljer system på 7,1 kW som sedan går att bygga på. Det vanligaste är att man investerar i ett system på 14,2 kW.

Ja, men du måste vara elhandelskund hos Borlänge Energi. Teckna elavtal här.

Under pilotprojektet kommer du inte tilldelas någon ersättning, men när tjänsten lanseras kommer du som ingått i piloten att vara prioriterad för att anslutas till budportföljen. Lanseringen planeras till efter sommaren 2024.

Under pilotprojektet kommer du inte tilldelas någon ersättning men när pilotprojektet är slutfört och tjänsten är lanserad så kommer ersättningen ske månadsvis på din vanliga faktura från Borlänge Energi.

Nej, det kostar inget att vara med.

Avtalet kommer vara likt våra andra elhandelsavtal utan bindningstid och ha en månads uppsägningstid.

Nej, inte i dagsläget, men vi arbetar med att inkludera flera system.

Nej, i dagsläget kan du inte ansluta ett Checkwatt-system.

Om du har ett batteri från Ferroamp hittar du ditt fyrsiffriga ID på Ferroamp Mina Sidor.

Det finns flera olika stödtjänstmarknader. Borlänge Energi kommer agera på marknaderna som heter FCR-D upp och FCR-D ner.