Publicerad

Teknikmässan 2024

Borlänge Energi deltog vid årets teknikmässa för att lyfta energifrågan och berätta om framtidens yrken inom hållbarhet.

Den 13 och 14 mars var det dags för den årliga teknikmässan på Galaxen i Borlänge. Mässan anordnas av 2047 Science Center och under de två dagarna fylldes lokalerna med elever från hela Dalarna.

Syftet med mässan är att elever ska möta representanter från teknikföretag och utbildningar för att få information och inspiration till att välja ett tekniskt yrke.

Ett långt och viktigt samarbete

Borlänge Energi har sedan länge samarbetat med 2047 Science Center i flera olika projekt och format. Samarbetet är viktigt för oss för att främja och säkerställa kompetens som kan vara viktig och nödvändig för energibranschen i framtiden. Att uppmuntra unga att söka sig till yrken inom bland annat energi och teknik är en viktig fråga för oss.

Vi var därför självklart på plats under teknikmässan för att möta eleverna, svara på frågor, prata om energifrågan samt lyfta framtidens yrken.

Framtidens yrken

På onsdagen var det tvåor på gymnasiet som deltog på mässan och på torsdagen var det åttondeklassarnas tur. På onsdagen höll vår hållbarhetsstrateg Anna Wenstedt och vår avfallsstrateg Sara Johansson en föreläsning för de elever som anmält sitt intresse. Under föreläsningen lyfte de varför det är viktigt med yrken inom hållbarhet i framtiden och berättade vad man gör i en sådan roll.

Energispelet lockade både elever och vuxna

Vi hade självklart även en monter på plats under mässan. Montern var fylld med hushållsapparater så som kaffebryggare, vattenkokare, lampor samt en spis. Elevernas utmaning gick ut på att stänga av de tre apparater som drog mest el för att spara så mycket el som möjligt under en månad.

Tävlingen var både lärorik och mycket uppskattad bland eleverna. Syftet med utmaningen var att undervisa i energibesparing samt att skapa interaktion och väcka intresse för energifrågan.

Vi ser fram emot nästa års teknikmässa och tackar 2047 Science Center för ett bra evenemang.