Mina sidor

Publicerad:

RIA-stugan har hjälpt Borlängebor i snart 50 år

I år går en del av vår behjärtansvärda julklapp till RIA, en förening som varje dag hjälper Borlängebor i svåra situationer.

RIA har hjälpt människor i svåra situationer i snart 50 år och många som bor i Borlänge känner till den röda RIA-stugan på Östermalm. Varje vardag kommer det Borlängebor dit för att få frukost, lunch, rena kläder, en varm dusch, hjälp och umgänge.

Verksamheten drivs av tre anställda och några volontärer, Annika Väfors är verksamhetschef för RIA-stugan i Borlänge och har jobbat där i 11 år. Annika brinner för att hjälpa människor och även om jobbet på RIA kan vara tungt många dagar så trivs hon mycket bra.

En plats för de som inte har någonstans att ta vägen

Till RIA kommer bland annat hemlösa och människor med missbruk eller psykisk ohälsa men också äldre som söker umgänge.

- Klockan åtta serverar vi frukost, då kan många stå och vänta utanför dörren för de har varit ute hela natten, berättar Annika.

RIA serverar frukost, fika och lunch varje vardag. Utöver det hjälper de Borlängeborna som kommer dit att tvätta och sköta sin hygien. En viktig del är också att hjälpa till med vårdkontakter eller att komma i kontakt med olika myndigheter. Det finns även ett akutboende i Borlänge som måste bokas från dag till dag för de som inte har något hem att gå till, det hjälper Annika och hennes kollegor också till med.

Många som levt på gränsen har inte råd längre

Sedan pandemin ser Annika en ökning av antalet besökare, tidigare hade RIA-stugan cirka 25-30 besökare per dag, nu är antalet närmare 50. Även händelser i samhället som resulterat i högre priser, exempelvis på mat, har gjort att många som tidigare levt på gränsen inte längre har råd och söker sig till RIA för hjälp.

- Man kan tro att besöken skulle öka på vintern, men det är tvärt om för många försöker samla exempelvis fängelsestraff och behandlingar till vintern, förklarar Annika.

Annika berättar att anledningen till att man hamnar i en svår situation kan vara helt olika. För vissa är det psykisk ohälsa, många föds in i ett missbruk, blir beroende av online-spel eller nätcasino men ibland kan det vara något så enkelt som en skilsmässa.

- Man känner empati då man ser att många fallit mellan stolarna. Jag blir själv ödmjuk och tacksam för att jag har ett hem, berättar Annika.

Annika Väfors och Magnus Manner är två av de tre anställda på RIA-stugan i Borlänge.

RIA får många gåvor från givmilda Borlängebor

Kyrkan är huvudmän till RIA-stugan, de söker även föreningsbidrag från Borlänge kommun och får såklart också en hel del gåvor, både från privatpersoner och från näringslivet.

Gåvorna kan vara både pengar och saker. Just nu är det pengar, hygienartiklar, liggunderlag och sovsäckar som behövs som mest. Även samarbetspartners och sponsorer hjälper till, bland annat kommer frukostbrödet varje morgon från Coop.

- Människor är verkligen fantastiska, bland annat finns det några kvinnor som varje år åker till Ullared och köper in saker till RIA, berättar Annika.

I juletid öppnar människor sina hjärtan lite extra

- Runt jul är det många som öppnar sina hjärtan lite extra och vi får fler gåvor, berättar Annika.

Runt jul får de som kommer till RIA en julkasse med det som behövs för att få ett bättre firande. Kassarna anpassas något efter vem det är, exempelvis så får inte alla mat som behöver tillagas, eftersom vissa inte har något kök att tillaga det i.

- Jag jobbar kvar för att vissa tar sig ur sin situation. Då ser jag att det finns hopp och känner att det är värt det. Många av de som tar sig ur vill sedan hjälpa och ge tillbaka till samhället, avslutar Annika.

Vill du hjälpa till?

Om du vill stötta RIA i Borlänge kan du lämna ditt bidrag via bidrag på insamling.helamänniskan.se. Länk till annan webbplats.