Mina sidor

Publicerad:

HjälpTill.nu hjälper familjer med jullovsfirandet

I år går en del av Borlänge Energis behjärtansvärda julklapp till HjälpTill.nu, en förening vars syfte är att hjälpa familjer i ekonomisk utsatthet.

”Undra hur många som inte kommer få julklappar i år?”

Martina Bergman är grundare till föreningen HjälpTill.nu och tillsammans med föreningens 5 000 medlemmar hjälper de familjer i svåra situationer. Martina bor i Gagnef men har jobbat i Borlänge i många år och har under åren bevittnat stora klyftor i vår stad.

- Allt började julen 2013, jag satt i bilen på parkeringen till en leksaksaffär och funderade på hur många barn som inte skulle få julklappar i år, berättar Martina.

Utan att fundera så lade hon ut ett meddelande på Facebook och frågade om någon ville skänka en julklapp till behövande. Inlägget exploderade och på kort tid hade det delats ca 10 000 gånger!

- Jag kunde aldrig ana att det skulle bli så stort som det blev! Jag ringde hem och sa ”jag har gjort nått dumt”, berättar Martina.

Inte bara ett julklappsproblem

Det var sedan det stora jobbet startade. Martina ringde runt till flera olika föreningar, bland annat RIA och kvinnojouren, för att få hjälp med hur och till vilka alla julklappar skulle delas ut. Hon fick använda Hagakyrkan som lokal och det året delades det ut 2 000 julklappar!

- Första året var det otroligt kallt och därför delade vi också ut handskar till de som behövde. Ett minne jag aldrig glömmer var en pojke som knappt hade några vinterkläder och var helt överlycklig över ett par handskar. Det var då jag insåg att det inte bara var ett julklappsproblem utan ett samhällsproblem, förklarar Martina.

”Utan medlemmarna är jag inget”

År 2014 skapades HjälpTill.nu som Martina driver tillsammans med de cirka 5 000 medlemmarna.

Föreningen hjälper inte bara till kring jul utan året om med hjälp av deras Facebookgrupp. Går man med i gruppen så räknas man som medlem i föreningen och där brukar Martina och hennes föreningskollegor lägga ut inlägg där de söker hjälp till familjer. Exempelvis kan det stå ”Ensamstående mamma söker jacka till sonen, XXL, och stora vantar/handskar, L/XL”.

- Det är våra medlemmar som gör allt, utan dom är jag inget. Skriver jag ut i gruppen att jag behöver en jacka så har jag tio, berättar Martina.

Nu bjuder de in till en jullovsaktivitet

I år anordnar föreningen en jullovsaktivitet istället för att samla in julklappar. I entrén till Hotell Galaxen står därför en julgran full med gåvobevis och en brevlåda där familjer kan lämna in en ansökan. De som lämnat sin ansökan i lådan får sedan ta del av en jullovsaktivitet som anordnas av HjälpTill.nu. Vill man skänka pengar till aktiviteten så köper man ett gåvobevis i receptionen på Galaxen.

- Det är många ensamma mammor som lämnar in ansökan som annars inte har råd att ge sina barn en rolig jullovsaktivitet, berättar Martina.

Detta är andra året som Hjälptill.nu anordnar en aktivitet istället för att samla in klappar. Förra året hyrdes Yoump en hel dag så barnen fick hoppa, leka och träffa tomten. Årets aktivitet är fortfarande hemlig men att tomten dyker upp är en säkerhet.

Hon finns kvar tills problemet är löst

HjälpTill.nu kommer i kontakt med människor som behöver hjälp till största del via Facebookgruppen men också via mejl, skolans kuratorer, skolsköterskor, gode män och såklart genom föreningarna som de samarbetar med.

- Jag ser det inte som ett jobb eller ett måste, det är en del av livet. Jag finns tills problemet är löst, sen behövs jag inte mer, berättar Martina.

Vill du hjälpa till?

Vill du hjälpa till så kan du gå med i gruppen HjälpTill.nu på Facebook eller lämna ditt bidrag på HjälpTill.nu. Länk till annan webbplats.