Publicerad

bild från alivefestivalen

Hållbart festivaldeltagande

Kan en festival med tusentals besökare vara hållbar? Kanske inte helt men absolut kan en festival bli mer hållbar. Därför var det självklart för oss på Borlänge Energi att bli en partner till Alive Festival.

Vårt mål med deltagandet var att skapa en trygg plats för besökarna samt att vara med och bidra till en mer hållbar festival.

Borlänge Energis vision är ”Hållbarhet i varje tanke och handling” vilket även var budskapet för vår närvaro på festivalen. Visionen är utmanande samtidigt som den driver oss framåt och hjälper oss att ta beslut. Även om vi inte kan göra allt på en gång så kan vi bland annat använda vår kunskap för att guida Alive i hållbarhetsfrågor och avfallshantering. Genom att inspirera festivalbesökare, Alive och andra samarbetspartners att hållbarhet ska finnas i varje tanke och handling så har vi kommit en bit på vägen till att tillsammans skapa en mer hållbar festival.

Hållbarhet var även ledordet i vårt eget deltagande på festivalen, vilket funnits med i alla beslut kring aktiviteter, inredning och material. Bland annat så har nästan allt i vårt tält inhandlats på second hand. Även social hållbarhet har varit av stor vikt, där vi ville skapa en trygg och trevlig mötesplats för alla festivalbesökare. Vi delade också ut hundratals liter av vårt goda vatten, och för de som ville fanns det möjlighet till vila i vår återbrukade soffgrupp. I vårt tält kunde man även få en tatuering med vårt budskap och vision ”Hållbarhet i varje tanke och handling” vilket var populärt för besökare i alla åldrar.

Klädbytet blev en stor succé

I vårt tält fanns även en klädbytes ställning där festivalbesökaren Lotta Mannerhagen från Torsång passade på att hänga upp en blommig kjol. Klädbytes ställningen fungerade som en så kallad ”Clothes Swap” där man kunde byta in ett plagg mot ett av de återbrukade plaggen på klädställningen. Och det tar inte mer än några minuter innan Lottas kjol hittar en ny ägare. Den här gången är det Alexandra Centerlund som gör ett fynd och hänger istället upp ett par jeansshorts.

– Kjolen är en betalning för en solhatt som jag tog igår, förklarar Lotta. Det här med att byta kläder är en jättebra grej, det borde bli större.

Lotta och hennes man Thomas tar sedan a en paus i vår mjuka sammetssoffa efter att ha dansat till en av festivalens många artister.