Publicerad
Så tar du hand om farligt avfall
Oavsett liten eller stor mängd är det viktigt att det farliga avfallet inte slängs i hushållsavfallet eller spolas ner i toaletten.
Obs! Företag får inte lämna farligt avfall på Fågelmyra återvinningscentral utan hänvisas till godkänd mottagare för farligt avfall från verksamheter.
I våra garage och förråd hittar vi inte sällan gamla burkar med färg, lösningsmedel och annat som räknas som farligt avfall. Men var ska du egentligen göra av alla burkar och flaskor och hur vet du om de räknas som farligt avfall eller inte?
Titta efter farosymbolen
Till farligt avfall hör allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. Idag är förpackningar med farligt avfall märkta med farosymboler (se längst ner i artikeln) som du kan titta efter. Tänk dock på att äldre produkter helt kan sakna farosymbol, så var försiktig när du hanterar burkar med osäkert innehåll.
Vi hjälper dig på Fågelmyra återvinningscentral
Ta med ditt farliga avfall till Fågelmyra återvinningscentral så hjälper vi dig där. Vi samlar även in farligt avfall på alla våra on tour-stopp för att göra inlämningen mer tillgänglig.
Att tänka på när du lämnar farligt avfall:
- Blanda inte olika produkter i samma behållare. Det kan skapa farliga reaktioner och försämrar möjligheten till återvinning.
- Lämna ditt farliga avfall i täta behållare för att undvika risker för både dig själv och vår personal.
- Om du vet vad förpackningen innehåller får du gärna märka upp den. Är du osäker på innehållet så är det ingen fara, produkterna testas och klassas av kunnig personal när det kommer in till oss.
Exempel på farligt avfall
Ammoniak
Bladlusmedel
Bromsolja
Butangas
Deodorant ej tom
Diesel
Fotogen
Kvicksilvertermometer
Lacknafta
Lut
Maskindiskmedel
Ogräsmedel
Oljefilter
Putsmedel
Rakgel / raklödder / rakskum, i gasdriven metallflaska
Rengöringsmedel av alla slag
Roller, med färg
Soda
Toalettrengöringsmedel
Ympvax
Gamla och nya farosymboler
Farliga kemiska produkter är idag märkta med farosymboler och så kallade risk- och skyddsfraser. Dessa beskriver vilka faror som kan finnas med produkten och hur man skyddar hälsan och miljön. Symbolerna är vita med röd ram.
Men tänk på att gamla produkter helt kan sakna farosymbol, men ändå vara farligt avfall. Ta inga risker!
Gällande farosymboler