Mina sidor

Publicerad:

Begränsningar för
bevattning tas bort

I Borlänge kommun tar vi nu bort begränsningarna där stor vattenanvändning styrs till särskilda tider. Kvar finns en allmän uppmaning om att tänka på sin vattenförbrukning och att vattna smart.

Från 14 juni har Borlänge haft bevattningsbegränsningar gällande kommunalt dricksvatten. Dessa infördes som en säkerhetsåtgärd för att undvika situationer där vi inte kunde erbjuda en jämn leverans.

Efter analyser och tester kring tryckfall känner vi oss nu trygga med på att förutsättningarna vi har i Borlänge gör att vi inte behöver behålla begränsningen om bevattning styrt till klockan 23.00-05.00.

Att begränsningarna trappas ner till en allmän uppmaning är ett resultat av översyn. Vi har med fortsatt värme och liten regnmängd i beräkningarna och utgår så klart ifrån en normal vattenanvändning som den är utan begränsningar.

Det är mycket glädjande att vi under den senaste veckan sett att man som Borlängebo styrt sin vattenanvändning till de utpekade tiderna. Det är ett bevis på vi att kan jobba tillsammans för att göra skillnad när det behövs. Tack!

Vi hänvisar fortsatt till tipsen som gör skillnad nu och på längre sikt! Precis som många redan lyft i olika forum där begränsningarna diskuterats: ”oavsett om det är begränsningar eller inte mår växterna bra av att vattnas på kvällen”.

Så blir du vattensmart


Trädgården

• I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet.
• Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
• Samla upp och använd regnvatten. Det gäller för alla, det vill säga enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
• Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om de behöver vatten och det finns möjlighet.

Bad och pool
• Använd kommunala badplatser för att kyla dig istället för att fylla din pool med dricksvatten.

Bilen
• Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.

Huset
• Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.