Mina sidor

Publicerad:

Bevattningsbegränsningar i Borlänge kommun - det här gäller

Från och med 14 juni råder bevattningsbegränsningar i Borlänge kommun. Här får du mer information om vad det innebär för dig som använder kommunalt dricksvatten.

Det finns gott om vatten i våra vattentäkter, men när det blir varmt väder ute ökar vattenförbrukningen. En genomsnittlig dag kan förbrukningen öka med mer än 30 procent. Det sätter press på vattendistributionen. När för många använder mycket vatten samtidigt går våra anläggningar på maxkapacitet. Ute i nätet kan det bland annat visa sig genom tryckfall i vissa områden.

–Genom att använda vattnet smart, kan vi hålla en jämn leverans till alla Borlängebor, och på det viset undvika att begränsningarna övergår till ett förbud, säger Jesper Johansson, affärsområdeschef för Vattentjänster på Borlänge Energi.

Bevattningsbegänsningar gäller kommunalt dricksvatten och innebär följande:

Från och med 14 juni får du som bor i Borlänge kommun endast använda en större mängd dricksvatten, exempelvis när du vattnar gräsmattan, från klockan 23.00 till klockan 05.00.

Undvik onödig vattenanvändning så länge begränsningarna håller i sig. Vi informerar löpande om det sker några förändringar.

Genom enkla åtgärder i vardagen kan du bli vattensmart och bidra till en hållbar vattenanvändning:

  • Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
  • Använd kommunala badplatser för att kyla dig istället för att fylla din pool med dricksvatten.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om det finns möjlighet.
Bild med texten tack tillsammans med en vattendroppe