Publicerad

Händer som lägger en matavfallspåse i sopkärlet

5 tips för att undvika fastfrusna matavfallspåsar

Nu är vintern här med besked, något som kan försvåra hämtning av matavfallspåsar.

Ett vanligt problem så här års är nämligen att matavfallspåsarna fryser fast i tunnan. Ibland händer det därför att en eller flera påsar blir kvar i tunnan och det ser ut som att vi inte varit där och tömt kärlet. För att undvika detta har vi samlat fem enkla tips för att underlätta avfallshämtning under vintern.

Använd dubbla matavfallspåsar

Använd gärna dubbla matavfallspåsar eller lägg hushållspapper alternativt tidningspapper i botten. Låt även blött matavfall rinna av innan det slängs i påsen.

Använd rätt behållare

Använd avsedd behållare för matavfallspåsen så att påsen står luftigt, på så sätt hålls den torr och fastnar inte lika lätt i tunnan.

Byt matavfallspåsar ofta

Undvik proppfulla matavfallspåsar och rulla ihop påsen ordentlig. Det är annars lätt att innehållet trillar ut i tunnan och sedan fryser fast.

Låt matavfallspåsen frysa till

Om du har möjlighet är det bra att ställa ut matavfallspåsen en kort stund så att den fryser till innan du lägger den i tunnan.

Skaka på tunnan

Om matavfallspåsarna fryser fast, se till att de lossnar genom att skaka på tunnan innan sopbilen kommer. Då minskar risken att påsar blir kvar trots tömning.