Publicerad

Superladdade att lösa framtidens energiproblem

Solfärg, elproducerande cykel och hamsterenergi var bara några av de innovativa energilösningarna som presenterades i Lugnetkyrkan i Falun under helgen.

Som en del i samarbetet med 2047 Science Center var Borlänge Energi med när det arrangerades regionfinal i First Lego League. I år låg temat väldigt nära vår verksamhet vilket gjorde det extra spännande att få insyn i lagens arbeten.

Under åtta veckor har barn och ungdomar i 110 länder över hela världen jobbat mot samma mål, att hitta lösningar till dagens energiutmaningar. Tävlingen First Lego League, är världens största kunskaps- och tekniktävling och under helgens regionfinal möttes 16 lag för att bevisa sina kunskaper i årets ämne som handlade som energi, under namnet Superpowered.

Rufus Östman och Elver Embretsen med en prototyp på den robot de uppfunnit för att sopa bort snö från solceller.

Rufus Östman och Elver Embretsen med en prototyp på den robot de uppfunnit för att sopa bort snö från solceller.

Lagen väljer utmaning

Tävlingen är ämnesövergripande med tyngdpunkten i vetenskap, teknik och matematik, med målet att inspirera barn och ungdomar att bli framtidens problemlösare. För lagen gäller det att i tre kategorier, projekt, kärnvärde, teknik och robottävling, lösa verklighetsbaserade problem på bästa möjliga sätt. Och vilket problem man ska lösa, det väljer man själv. I Aspeboda Science Club hade man i projektdelen löst bekymret med snö på solcellerna och fick presentera sin idé för en jurygrupp.

– Snön hindrar solcellerna från att ladda vintertid och vi har därför tänkt ut en robot som sopar bort den. Roboten kan styras via en app eller så kan den programmeras efter en väderapp så att den startar själv, säger Rufus Östman och Elver Embretsen. Vi har inte sett att någon annan har kommit på en liknande uppfinning.

Linnea Sandberg, kommunikatör på Borlänge Energi var en av domarna.

Linnea Sandberg, kommunikatör på Borlänge Energi var en av domarna.

Ha kul tillsammans

Utöver själva projektet bedöms även lagen hur de jobbat med de så kallade kärnvärdena där samarbete, inkluderande och att ha skoj premierades. Linnea Sandberg, kommunikatör på Borlänge Energi var en av domarna och hon överraskades av ungdomarnas engagemang.

– Det har varit en jättespännande dag och jag är väldigt imponerad av alla som medverkat. De är så engagerade, kunniga och tar energiutmaningarna på allvar. Lösningarna de har visat är innovativa vilket ger hopp om förändring för framtiden.

2047 Science Center stod som värd för finalen för tjugoförsta året i rad och representerades bland annat av Röde Nyström och Sofia Källström som konferencierer.
– Det blev en fantastisk dag och jag tror verkligen att det här är en viktig tävling som gör skillnad. Den ger positivitet till de naturvetenskapliga områdena och jag vet att det är många tävlanden som fortsätter i samma spår.

Många vinnare

Efter en lång dag med redovisningar, robottävlingar och en spännande final kunde man tillslut dela ut priser i flera kategorier. Men höjdpunkten blev naturligtvis när man utsåg dagens stora vinnare med flest poäng. Team 404 från Västra Skolan i Falun fick under jubel motta första platsen och komma upp på scenen. För dem väntar nu en skandinavisk final i Oslo tillsammans med tvåan, Aspeboda Science Club.

–Jag har lärt mig massor under projektets gång och utvecklats framför allt inom programmering, berättar Lukas Seiler från Team 404. Och det har varit en otrolig rolig tävlingsdag.