Publicerad

Fotbollen ska bli ännu mer hållbar

Som en del av samarbetet Hållbar Arena mellan Borlänge Energi AB och IK Brage utbildas nu alla spelare i A-lagen i Agenda 2030 och de 17 globala målen, framtagna av FN:s medlemsländer.

Hållbarhet är själva poängen, inom miljö såväl som ekonomi och samhälle. IK Brages damer var först ut att ta del av utbildningen som hölls av Borlänge Energis Anna Wenstedt, Hållbarhetsstrateg och Christian Olhans, Affärsområdeschef Avfall.

– Spelarna har en otroligt viktig roll som ambassadörer, både på planen och som privat personer. Genom utbildningen kommer de få rätt kunskap och förståelse för de globala målen och på så sätt kunna bli bra förebilder och inspirera andra. Vi hoppas att effekten kommer att bli att man ”lever som man lär”, säger Anna Wenstedt.

– Borlänge Energi är en otroligt bra samarbetspartner, säger Magnus Olsson, klubbchef IK Brage. De vill verkligen vara med och utveckla oss som klubb och arena. Och vi har mycket kvar att jobba på.

Upplagt för reflektion

De 17 globala målen, som till exempel innefattar god utbildning, minskad ojämlikhet och hållbara städer och samhällen, ska under utbildningen anpassas för Borlänge.

– På första träffen är det information om målen, samarbetet mellan IK Brage och Borlänge Energi kring Hållbar Arena och hur vi alla kan verka för en hållbar värld. Vi har även inkluderat en hemuppgift där spelarna får reflektera på hur de själva kan bidra och på så sätt blir det även individanpassat. De globala målen har ett stort spann och det ska bli intressant att få höra vad som kommer fram, berättar Anna Wenstedt.

Lisa Ewenson, anfallare, IK Brage och Ann-Linh Stenquist Foberg, mittfältare i IK Brage.

Lisa Ewenson, anfallare, IK Brage och Ann-Linh Stenquist Foberg, mittfältare i IK Brage.

– Vi kan absolut bli bättre, både som fotbollsspelare och privat på många punkter, säger Ann-Linh Stenquist Foberg, mittfältare i IK Brage. Idrotten når ut till många och som klubb känner vi stor samhörighet och kan inspirera varandra. Till exempel kan vi bli mycket bättre på att sortera vårt avfall.

– Nu blir det viktigt att vi verkligen gör verklighet av det här och presterar. Det är annars lätt att man lyssnar på vad som borde göras men sedan inte följer det. Jag kommer att involvera familj och vänner, säger Lisa Ewenson, anfallare, IK Brage.

Spelarna känner arenan bäst

Sedan januari 2021, då samarbetet mellan Borlänge Energi AB och IK Brage startade, har man jobbat målmedvetet med hållbarhet på Borlänge Energi Arena/Domnarvsvallen. Utbildningen blir ännu ett steg i den riktningen och ett bra tillfälle för Borlänge Energi att få nya uppslag från spelarna.

– Vi går in med ett öppet sinne och jag väldigt nyfiken på vilka tankar och funderingar vi kommer att få tillbaka, säger Anna Wenstedt. Jag tror att även vi kommer att lära oss mycket under de här träffarna. Borlänge Energi Arena är redan nu en testarena för olika delar inom hållbarhet. Spelarna som rör sig där nästan dagligen har säkert många fler idéer på hur vi kan förbättra eller utveckla. Den här utbildningen blir ett jättebra tillfälle att få i gång tankar som vi sedan kan gå vidare med.