Publicerad
Elmarknadsanalys november: Isläggning bidrog till prisrekord
Gaspriset i Europa, svaga vindar och isläggning av vattenkraften samt att kylan kom över hela Norden samtidigt har varit orsaken till att andra halvan av november satte flertalet prisrekord.
Högsta notering var hela 434 öre/kWh. De finansiella marknaderna har även de tagit ett rejält kliv upp. Efter att överföringsbegränsningarna inom landet fortsatt har SvK meddelat att 100 miljarder mellan 2022-2031 ska investeras i nätutbyggnad.
Det milda vädret vi fick första delen av månaden ersattes abrupt av en högtrycksrygg hela vägen mellan Azorerna till Grönland. Den blockerade lågtrycket och drog ner kall luft över hela Europa.
När kylan kommer underlättas vattenkraftsproduktionen för resten av vintern av att även isen lägger sig. För att det ska ske måste vattnet bromsas upp, vilket innebär mindre vatten igenom kraftverken. Att producenterna valde att göra det samtidigt i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv är ovanligt och bidrog till att priserna tog ett kliv upp.
Den hydrologiska balansen försämrades med ett par TWh som den brukar göra i takt med att kylan kommer.
Vindkraften levererade över förväntat under månaden men i samband med väderomslaget till kallare väder minskade produktionen och var nästan helt frånvarande vissa dagar.
Corona fortsätter att påverka
Gas och kol har gått ner i pris efter oktobers rekordtoppar men ligger fortfarande på väldigt höga nivåer Utsläppsrätterna däremot tuffar på och har passerat 77 euro/ton. I slutet av månaden såg vi en prisnedgång på vissa energiråvaror på grund av en ökad oro för en minskad efterfrågan till följd av ökad smittspridning av den nya Coronavarianten Omikron.
Alla kärnkraftverk i Norden har avslutat sina årliga underhåll och levererat för fullt under månaden. Sveriges kärnkraft ligger i elområde 3 men trots det har produktionen inte räckt till för att utjämna elpriset i landet.
Stor investering i nätutbyggnad
Överföringsbegränsningarna är påtagliga och Svenska Kraftnät har under månaden gått ut med en uppdaterad investeringsplan. 100 miljarder kronor ska investeras under 2022-2031 för att öka överföringskapaciteten Det är en fördubbling från 2019. Bland annat så planeras de två utlandsförbindelserna Hansa Power Bridge till Tyskland och Aurora till Finland att driftsättas under denna period.