Mina sidor

Publicerad:

Högstadieelever har gett idéer till Hållbar Arena i projektet Innovationskraft

Innovationskraft engagerade kommunens niondeklassare till att tänka nytt och massor av idéer föddes. Kanske är en Bragemugg, ekotegelsten, solcellsparasoll, app, broderade tryck på matchkläder eller en studsmatta, lösningen för att skapa en mer hållbar arena.

Under en intensiv vecka i maj deltog årskurs nio på Forssaklackskolan i projektet Innovationskraft. 2047 Science Center står bakom projektet som innebär att eleverna får verklighetskopplade uppdrag av olika företag och organisationer i kommunen. Från Borlänge Energis sida ville man ha hjälp med problemlösning gällande Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen och till sin hjälp fick man ett nittiotal engagerade elever från Forssaklacksskolan och Maserskolan. Uppdelade i grupper har de jobbat med att hitta lösningar och ta fram produkter som kopplar till uppdraget, Hållbar Arena.

Hållbarhetsanpassning av arenan och samarbetet
Borlänge Energi företräddes av Christian Olhans, affärsområdeschef avfall och Ola Nyberg, avfallsstrateg.
– Vi ser projektet som en möjlighet till att få hjälp och vi gav eleverna tre frågor att fundera över, kopplat till det avtal vi har tecknat med IK Brage med krav om att anpassa Domnarvsvallen till en hållbar arena. Frågeställningarna blev då hur vi tillsammans med Brage kan hållbarhetsanpassa arenan och vårt samarbete. Eleverna på Forssaklackskolan har arbetat koncentrerat under en vecka och många av idéerna de presenterade är både intressanta och håller en bra nivå. Det känns jätteroligt och vi hoppas att det kan leda till något mer. Vi tror att det är viktigt att uppgiften är på riktigt och faktiskt betyder något, det gör eleverna stolta över vad de åstadkommit, berättar Christian Olhans.

Uppdraget tillkännagavs för de här eleverna en måndag, och redan fredagen samma vecka var det dags för redovisning, som skedde digitalt. En synnerligen kort betänketid.
– Det är en del av uppgiften, att lösa den under press, berättar Sofia Blom, lärare i årskurs nio, Forssaklackskolan. Då gäller det att hålla fokus och det har gått jättebra. Innovationskraft är ett ämnesövergripande projekt där eleverna måste använda alla sina kunskaper i ett större sammanhang och det blir ett passande avslut på högstadiet. Det är frågeställningar och problem som är verkliga, vilket gör det på riktigt och eleverna tar det på allvar. De är med och påverkar sin framtid. I början är de lite förvirrade av den korta tiden men det blev en succé, fortsätter hon.

Återvunnet material och jämställt
En av alla de idéer som uppkommit under veckan är Bragemuggen. Den innovationen står Oliver Nordmark, Samuel Wedberg, Ylva Sundqvist och Leon Söderberg för. Och det är precis som det låter, en mugg att dricka ur.
– Vi utgick från frågorna vi fick och först tänkte ganska länge på hur vi kunde ändra på arenan men det kändes inte realistiskt. Så vi uppfann en ny sak istället, en mugg. Det finns liknande i USA, men inte i Sverige vad vi vet, berättar Oliver Nordmark.

Prisutdelning för innovationskraft.

Idén med Bragemuggen som ska minska användandet av engångsmuggar, kom från Oliver Nordmark, Samuel Wedberg, Ylva Sundqvist och Leon Söderberg (ej på bild).

– Materialet i återvunnen hårdplast gör att den kan användas länge och tanken är att man köper en och har den med sig varje gång man besöker arenan. På muggen ska reklam om damfotbollen finnas och delar av intäkterna ska också gå till dem och till gratis inträde för barn och ungdomar upp till 16 år. På arenan ska sedan stationer med vatten finnas, både kolsyrat och stilla och på så vis minskas konsumtionen av vatten på flaska, fortsätter Samuel Wedberg.
– Vi har utmärkt vatten i Borlänge och självklart ska vi dricka det. Ni löste så många delar av våra frågeställningar och gjorde det med bravur och efter en bra och tydlig sammanfattning tilldelas ni därför pris för bästa presentation, meddelar Christian Olhans.

Som gåva får Bragemuggen-gruppen biobiljetter. Det får även flera av eleverna som jobbat med uppgiften, Hållbar Arena. Bästa innovation, bästa klimatförbättrare och ett bonuspris för bästa helhetstänk premieras när en del av deltagarna samlas på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, dagen före skolavslutningen.

– Ni fick en uppgift inom ett svårt område. Men ni löste det tillsammans och det gett oss många nya idéer att spinna vidare på. Det är verkligen innovationskraft. Jag hoppas att vi ses i framtiden, säger Christian Olhans.

Prisutdelning för innovationskraft

Saido Mohamed Omar, Sabrin Abdi, Emilia Olesen och Samiya Ahmed Warsame fick bonuspris för sin idé om studsmattor i stadsmiljö för att utvinna energi. Med i gruppen var också Mona Abdi.

Prisutdelning för innovationskraft.

Priset för bästa helhetstänk gick till de här tre niondeklassarna. – Ni tänkte bredast av alla grupper och har verkligen fångat hela arenans potential. Klimatsmarta tryck på kläderna, få bort fossila fordon, tema jämlikhet mellan damer och herrar, återanvändning av spelarkläder mellan generationer och främja cykel istället för bil. Riktigt bra, säger Christian Olhans.