Borlänge kommuns logotyp
Det är målen som räknas

Det är målen som räknas

Det finns 17 globala mål för hållbar utveckling som världens länder antagit utmaningen att uppnå till 2030.
De handlar gemensamt om:

Att avskaffa extrem fattigdom.

Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.

Att främja fred och rättvisa.

Att lösa klimatkrisen.

Det gäller hela världen - OCH det gäller oss i Borlänge!

Men det kan ju kännas ju rätt stort med 17 mål och hela världen. Vad kan vi i Borlänge göra? Kan du som Borlängebo göra något?

Förutom att vi själva på Borlänge Energi dagligen arbetar med hållbarhetsfrågorna, så vill vi inspirera och informera dig om hur det ser ur här där du bor - och kanske få dig att fundera på om du kan göra något. Vi tänker därför lyfta ett gäng goda exempel här på vad som görs.

Häng med! Filmer för varje globalt mål kommer dyka upp här på sidan i samband med att Brages dam- och herrlag spelar hemmamatcher i respektive serie under 2021.


Ingen fattigdom


Mål 1 - ingen fattigdom
Film om Majblommans arbete

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Genom att dela ut ekonomiskt stöd, påverka beslut och finansiera forskning hjälper de barn genom sitt engagemang.

Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. De samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp i Borlänge beror på hur många majblommor som säljs genom den lokala majblommeföreningen.

 

Ingen hunger


Mål 2 - ingen hunger
Film om REKO-ringen

Vår miljö är beroende av oss alla som verkar och bor här. Några som på ett direkt sätt påverkar vår närmiljö och vår överlevnad är våra lokala matproducenter. Det finns både smått och storskaligt jordbruk kring Borlänge och många små tillverkare av mat av olika slag runt om i Dalarna. För att våra marker ska hållas öppna och för att vi på lång sikt ska kunna säkra tillgången till mat är ett sätt att påverka – att handla direkt från tillverkarna.

REKO-ringen som vi pratat med i den här filmen är en sammanslutning av lokala producenter av mat som erbjuder direkthandel varannan vecka i Borlänge, där producenter kan sälja sina produkter utan mellanhänder direkt till kunderna – vilket ger konsumenterna en chans att köpa lokalproducerade produkter. Producenten får dessutom bara får sälja sin egen produktion, d.v.s inga mellanhänder.

Tack vare förhandsbeställningarna blir det inget spill (matsvinn), utan man har en direkt dialog mellan tillverkare och kund och levererar det som önskas.


God hälsa och välbefinnande
God utbildning
Jämställdhet
Rent vatten och sanitet för alla
Hållbar energi för alla
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Minskad ojämlikhet
Hållbara städer och samhällen
Hållbar konsumtion och produktion
Bekämpa klimatförändringarna
Hav och marina resurser
Ekosystem och biologisk mångfald
Fredliga och inkluderande samhällen
Genomförande och partnerskap
Globala målen för hållbar utveckling

Telefon: 0243-730 00
E-post: kund@borlange-energi.se
Adress: Borlänge Energi Nygårdsvägen 9 781 70 Borlänge
Intranät

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här