Använda en laddbox hemma

Har du en el- eller hybridbil hemma? Då är det en bra idé att skaffa en laddbox hemma. Vi guidar dig till en säker laddning hemma och svarar på vanliga frågor och svar rörande elbilsladdning i hus.

Varför ska du ha en laddbox hemma?

En laddbox som är installerad av behörig elektriker ger dig säkrare och snabbare laddning. Vi rekommenderar inte att ladda bilen genom ett vanligt eluttag. I värsta fall överbelastas säkringar och vägguttag vilket kan orsaka brand.

Genom att ta hjälp av en elektriker:

  • Så säkerställer du att husets elnät klarar den ökade belastningen under laddningen
  • Blir installationen gjord av en fackman och du får även garanti på utfört arbete
  • Ser till att elcentralen klarar av att hantera en laddbox.

Bra att tänka på

  • Det är alltid din elbil som bestämmer vilken laddningshastighet som du kan ladda med.
  • De vanligaste säkringarna i en villa är mellan 16 och 25 Ampere. Vilket kan betyda att du eventuellt behöver uppgradera husets huvudsäkring för att elanläggningen ska kunna fungera optimalt.
  • Om du har solceller och installerar laddbox med lastbalansering kommer det till komma en kostnad på 250 kr (efter grönt bidrag). På grund av solcellerna behöver laddboxens utrustning kompletteras med en extra sensor för solelsproduktionen
Beställ lastbalansering för säker laddning hemma

Vill du få tillbaka 50 procent av installationskostnaden?

Då kan du använda en skattereduktion som ges av Skatteverket. Avdraget får användas av privatpersoner som investerar i grön teknik.

Läs mer om skattereduktionen hos Skatteverket Länk till annan webbplats.

Vanliga frågor om att ha laddbox hemma

Kostanden för laddning beror på ditt elavtal och hur du kör din bil. Snittpriset för att ladda el hemma är ungefär 2–5 kronor per mil.

Effekten du kan ladda bilen med beror på:

  • Bilens egna laddkapacitet som varierar mellan bilmodeller
  • Laddpunktens laddeffekt
  • Laddkabelns möjlighet att överföra effekt

Vi säljer laddboxar från Zaptec Go till privatkunder. En sådan laddare kan ge upp till 22 kW beroende på elcentralen i ditt hus och bilens förutsättningar.

Läs mer om våra Laddboxpaket

Rent praktiskt så kan du göra det. Men du bör vara medveten om att det innebär en stor säkerhetsrisk i och med att säkringar och eluttag kan bli överbelastade och orsaka brand.

Om en behörig elektriker installerar en laddbox hemma hos dig så ser den till att din elcentral kan hantera belastningen ifrån både laddare och övrig utrustning i hemmet.

Om du vill göra installationen av laddboxen ännu säkrare kan du välja att köpa till lastbalansering som monteras på din elcentral.

Det gör den med största sannolikhet. Om elektrikern upptäcker att det finns begränsningar så rekommenderas du att byta ut huvudsäkringen till en säkring med högre Ampere.

Kostanden för laddning hemma kommer på din ordinarie elhandelsfaktura.

Nej du behöver inte vara elhandelskund hos oss. Du behöver bo i Borlänge, Ludvika, Gagnef eller Säter för att kunna köpa vårat Laddboxpaket.