Mina sidor
Element

Kranmärk ert företag eller er BRF

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och utsläpp.

Bättre för miljön

Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Mer ekonomiskt

Lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till din kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnaden är räknad på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

Kranmärkningen i tre steg

  1. Se över var och när ni använder förpackat vatten idag – kanske i matsalen, caféet, interna möten, externa konferenser, utbildningar och event?
  2. Välj ut vilka områden som ska prioriteras för Kranmärkningen. Börja med ett event eller en konferens om det känns för stort att Kranmärkt hela arbetsplatsen på en gång.
  3. Ta fram interna mål och riktlinjer för hur ni använder vatten och följ upp dem.

Kranmärkt ditt företag eller ditt evenemang

Kranmärkningen görs via vår branschorganisation Svenskt vatten. Kranmärkningen har en egen webbplats med mer information. www.kranmarkt.se Länk till annan webbplats.

Berätta gärna för oss på Borlänge Energi via marknad@borlange-energi.se att ni planerar en Kranmärkningen. Kanske kan vi berätta om det tillsammans.

Tips när märkningen är på plats

  • Skryt! Sätt upp diplomet på en väl synlig plats, kanske vid kaffemaskinen?
  • Märk entrén med klistermärke från Kranmärkt. Engagera kollegorna!
  • Berätta om Kranmärkt på t ex intranätet.
  • Inspirera fler – använda loggan och sprid att er verksamhet är Kranmärkt i sociala medier, på er hemsida, i hållbarhetsredovisningen och i andra kanaler.
Logotyp för Kranmärkt