Mindre restavfall - mer i kassan hos Borlängehus 13
För Sveriges hållbaraste bostadsförening är det ingen konst att göra rätt. Men så har det inte alltid varit. För tre år sedan började en resa i både tanke och handling.
Pengarna var drivkraften
För att förhindra en prishöjning på avfallshanteringen inledde bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 på Trädgårdsgatan för tre år sedan en diskussion med Borlänge Energi. Man ville helt enkelt inte betala mer än vad man redan gjorde. Och svaret blev att föreningen behövde bli bättre på att sortera. Året 2019 gjordes därför en plockanalys på föreningens sopor där resultatet var överraskade.
– Jag blev chockad. Jag trodde att vi var mycket bättre på att sortera, vi hade ju i princip alla kärl som behövdes. Ändå så slängdes massor av plast och papper i restavfallet. Och när Borlänge Energi påstod att vi inte bara kunde undvika en prishöjning, utan även minska kostnaden tändes en låga, säger Bernt Sjödin, ordförande Borlängehus 13.
Kommunikation är viktigt
För att uppnå sitt mål var det viktigt att få ut information till alla boende i de 26 lägenheterna. En genomgång tillsammans med Borlänge Energi genomfördes och efter bara en månad hade restavfallet halverats. Föreningen kunde nu plocka bort ett av sina två kärl för restavfall och kostnadsbilden blev en helt annan.
– Från början var det bara pengarna som styrde men plockanalysen blev en ögonöppnare för många i föreningen. Hela projektet med avfallshanteringen gav oss insikt att det finns så mycket mer vi kan göra. Inte bara för att spara pengar, den sociala aspekten blev viktigast. Att människor trivs här i huset, berättar Bernt Sjödin.
– Nu känns det otänkbart att gå tillbaka till hur vi gjorde innan, att inte tänka hållbart, tillägger Kristina Andersson.
Bäst i Sverige
Att jobba med hållbarhet har nu blivit en självklarhet i föreningen och i början på året utarbetade man en hållbarhetsplan. En stående punkt på alla styrelsemöten. På eget initiativ har man nu fler kärl i soprummet, som man själva ombesörjer. Bland annat finns insamling av både trasiga och hela kläder. Samt annan deponi som lämnas vid Fågelmyra. Ett av de senaste projekten är återbruk. I miljörummet, som nu är utrustat med en luftrenare, finns även en hylla för begagnat. Som ett eget secondhand, där allt är gratis. Och föreningens engagemang för hållbarhet, på alla plan, har premierats. Med både ära och pengar utsågs Borlängehus 13 till årets hållbaraste bostadsrättsförening av Riksbyggen.
– Av 250 föreslagna föreningar var det vi som vann, det känns stort. Vi hade aldrig kommit så här långt om det inte vore för vårt samarbete med Borlänge Energi, det var sopsorteringen som satte grunden till hela vårt hållbarhetsarbete. Vi har fortfarande en bra dialog med Borlänge Energi och vi hoppas att vi kan göra fler projekt tillsammans, säger Bernt Sjödin.