Mina sidor
Element

Peter Johansson, VD på Dala Bilgalleri

Dala Bilgalleri satsade på solceller

När Dalabilgalleri växte ur sin lokal och fick erbjudande om att flytta till en nybyggd anläggning blev hållbarhet, i flera perspektiv, den kanske viktigaste byggstenen.

Enkelt och prisvärt

De senaste åren har det varit en rekordsnabb omställning för bilhandeln, från fossila bränslen till bland annat el. Något som Dala Bilgalleri kunde anpassa för i den nya anläggningen och till sin hjälp tog man Borlänge Energi. I februari öppnade Dala Bilgalleri portarna till den nya bilhallen och verkstaden på Singelgatan i Islingby, med en av kommunens största solcellsanläggningar på taket. Peter Johansson, VD, berättar.

Lokalproducerad el

– Om 90 % av alla nya bilar vi säljer helt, eller delvis går på el, känns det givet att vi som handlare även måste producera el. Inte minst för att avlasta elnätet. Att den nya anläggningen skulle ha fokus på hållbarhet var självklart från början, för både oss och hyresvärden Fastighets AB Hushagen. Därför var det extra bra att ha med Borlänge Energi från början. De sitter på rätt kunskaper och jag litar på att de gett oss de bästa lösningarna. Bland annat har vi en stor solcellsanläggning på taket, vilket vi är väldigt stolta över.

Allt på samma ställe

– Att även ha fjärrvärme, vatten, avlopp, avfallshantering, fibernät och el kopplat till samma ställe gör det så mycket enklare för oss. Vi har varit kund hos Borlänge Energi sedan vi etablerade oss i kommunen 2014 och eftersom vi alltid varit nöjda såg vi aldrig någon anledning till att vi inte skulle fortsätta med samarbetet. De fick flytta med oss helt enkelt.

Hållbarhet

– Jag har försökt att konkurrensutsätta Borlänge Energi genom att ta in offerter från andra aktörer men det har inte lönat sig. Vi har också jämfört med prisläget i Uppsala, då vi där vi även finns etablerade, och det är helt klart ett bättre prisläge hos Borlänge Energi.