Mina sidor
Parkering med laddplatser hos BRF Brohem

Nu finns 10 laddplatser. Kanske är det bara början.

BRF Brohem installerade laddboxar

När Bostadsrättsföreningen Brohem tog hjälp av Borlänge Energi för att installera laddstationer gjorde man en investering för framtiden. 10 laddboxar sattes upp och utrymme för lika många till finns.

– Värdet på lägenheterna ökar om det finns parkeringsplats med laddmöjlighet. Och att kunna ladda sin bil hemma är en förutsättning för att kunna ha en elbil, säger föreningens vice ordförande Anders Uddnäs.

Element

Anders Uddnäs, vice ordförande i BRF Brohem

Laddar för framtiden

– Vi är en liten förening med 20 lägenheter, alla med fyra rum och kök. Medelåldern är ganska hög här och det är sällan en lägenhet kommer ut till försäljning så kanske är det oväntat att vi skulle installera laddstationer. Men i styrelsen såg vi det som en nödvändighet för framtiden då bilindustrin idag satsar på elbilar. Och det är en förutsättning att man kan ladda hemma. I dagsläget är det fyra bilar som helt eller delvis går på el men jag tror det snart blir flera. Vi har 10 laddboxar i föreningen men det finns utrymme att utöka med 10 till.

Bäst och säkrast

– Det har varit en hel del förarbete och jag har läst på mycket inför installationen. Jag har även pratat med många leverantörer och fanns delade meningar om vad som var lämpligast. Det finns flera olika system och lösningar beroende på hur många laddstationer det ska vara och hur parkeringen ser ut.

Efter att vi tagit in offerter från flera företag valde vi Borlänge Energi då de kändes bäst och säkrast. De var även billigast. Den betallösning som de har nyttjar vi inte i nuläget men kanske blir det så framöver. Vi kör ett prov med en fast avgift på 500 kronor i månaden för att ladda cirka 250kWh i månaden. Vi kommer att utvärdera detta längre fram och med dagens elpriser så kommer vi att höja priset till vintern.

App i mobilen

Appen hjälper både styrelsen och den som laddar hos BRF Brohem att hålla koll.

Ser allt i mobilen

– Jag har under processen haft mycket kontakt med Borlänge Energi och även om det ibland kan vara svårt att få tag på rätt person på så är vi nöjda med samarbetet. Installationen gick snabbt och smidigt. Det har varit något enstaka problem i början men det får man räkna med. Borlänge Energi har varit behjälpliga och kommit ut om det behövts. Men då vi har en app kopplat till systemet kan vi från två håll samtidigt se vad som händer, det är väldigt smidigt.

Smart system

– Stationerna är kopplande till ett system som känner av hur mycket ström som fastigheten behöver och sedan får laddstationerna det som är över. Behövs det mer ström än det finns tillgängligt så ställs bilarna på kö till det finns effekt över för laddningen, det sköts helt automatiskt.

Anders tips till andra bostadsrättsföreningar som funderar på att installera laddstationer:

  1. Vilket är behovet i föreningen, eller det framtida behovet.
  2. Kolla hur mycket el det går att avvara i befintligt system eller om det behövs en uppsäkring, vilket kan vara kostsamt.
  3. Välj det laddsystem som är lämpligast beroende hur era laddplatser skall vara placerade i förhållande till varandra.
  4. Fundera på hur ni skall ta betalt. Inkludera kostnaden för investeringen, elpriset, abonnemangskostnad och övriga relaterade kostnader.

Se alla kundexempel