Mina sidor

5 tips till sänkt energiförbrukning för företag

Genom att driftoptimera eller ändra rutiner och beteenden kan ert företag sänka sin energiförbrukning. En sänkt energiförbrukning bidrar inte bara till lägre kostnader utan hjälper även samhället i stort.

Energirondering

Att införa energirondering kan vara ett steg till att upptäcka energibovar. Ronderna kan genomföras på samma sätt som ronder utförs inom till exempel arbetsmiljö eller brandskydd.

Under energironderna säkerställer man att rutiner, styrning av system samt löpande underhåll och drift sker på ett energieffektivt sätt. När ronderna utförs kan man tänka på om det finns något annat man kan göra samtidigt, på så sätt effektiviserar man arbetet och får flera nödvändiga kontroller gjorda.

Nattvandring

Att nattvandra är ett enkelt sätt att identifiera utrustning som står på utanför produktionstid eller arbetstid. Involvera de som arbetar i verksamheten och som bäst känner till behoven för att få bästa resultat. På Energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats. finns en checklista framtagen för nattvandring som man kan utgå från.

Tips! Förena nytta med nöje genom att göra nattvandringen till en trevlig personalaktivitet samtidigt som ni identifierar eventuella energibovar.

Se över ventilationen

Se över ventilationen genom kontinuerligt underhåll och undersökning. Skapa referensvärden som ska hållas genom att följa upp driftrutiner, energianvändning och luftflöde.

Se över uppvärmningen

Se över om det går att sänka temperaturen beroende på utrymmets behov och var noga med att stänga portar, fönster och dörrar när de inte används.

Om företagets lokaler värms upp med el kan det vara läge att se över uppvärmningssystemet. Fjärrvärme, bergvärme eller luftvärmepump är då bättre alternativ.

Se över belysningen

Se över belysningen genom byta ut glödlampor och lysrör till LED-lampor, underhåll armaturer och planera utrymmen och aktiviteter i lokaler för att optimera användandet av dagsljus.

Källor:
Energimyndigheten