Mina sidor

Ta hand om din fjärrvärmecentral

Om du har köpt din fjärrvärmecentral från Borlänge Energi så ansvarar du själv för underhåll och service. Därför tjänar du på att den är effektiv och hel så att den håller så länge som möjligt.

Så här utför du en årlig kontroll

En fjärrvärmecentral som får regelbunden service håller ofta i cirka 25 år. Inför vinterhalvåret kan det vara bra att genomföra en kontroll så att fjärrvärmecentralen är redo inför vintern. Borlänge Energi säljer tre olika centraler som kan se olika ut, så följ alltid tillverkarens instruktioner.

Titta om det finns spår efter läckage på eller under fjärrvärmecentralen. Kontakta en rörmokare eller någon av våra tekniker för en felanmälan.

Kontrollera expansionskärlets tryck. En villa med ett eller två plan ska ha ett tryck på cirka 1 Bar. Trycket kan vara lägre under sommaren och högre under vinterhalvåret. Om trycket är lägre än 0,5 Bar behöver systemet fyllas på med vatten. Du ska inte behöva fylla på mer än två gånger per år.

Utför ett test av säkerhetsventilerna. Genom att vrida ett “klick” kommer säkerhetsventilen öppna. Vrid ett klick till och säkerhetsventilen kommer att stänga. Kontrollera att säkerhetsventilen är tät efter proceduren.

Kontrollera funktionen och motionera ventilerna för att de inte ska fastna. Om ventilerna sitter fast så ska du inte försöka att lossa dem. Kontakta våra servicetekniker eller en rörmokare.

Innan du börjar behöver du ha gjort en tryckkontroll av expansionskärlet. Följ de här stegen för att lufta elementen:

  • Stäng av cirkulationspumpen genom fjärrvärmecentralens strömbrytare.
  • Vänta cirka 30 minuter.
  • Börja att lufta elementen på husets nedersta våning och fortsätt uppåt. Efter varje våning kontrollerar du att expansionskärlet har cirka 1 Bar i tryck. Om trycket är lägre än 0,5 Bar behöver du fylla på vatten i systemet.
  • Lufta varje element. Du ska få ut cirka en deciliter vatten från elementet.
  • Sätt på cirkulationspumpen igen.
  • Kontrollera expansionskärlets tryck igen.

Du kan alltid följa din fjärrvärmeförbrukning på Mina sidor Länk till annan webbplats. genom att logga in med BankID.

Person håller mobiltelefon i handen och har en katt bredvid

Håll koll på förbrukningen

På Mina sidor och i Borlänge Energis app kan du följa din fjärrvärmeförbrukning.

Till Mina sidor Länk till annan webbplats.

Barn utomhus med simglasögon

Maximera din fjärrvärme

Maximera husets fjärrvärme med hjälp av smarta energitjänster. Vi erbjuder bland annat poolvärmeavtal, poolvärmeväxlare och trygghetsavtal.

Hitta energitjänster till fjärrvärme