Mina sidor

Sortera mera

Det är många produkter runt omkring oss i vår vardag som räknas som en förpackning och som kan sorteras istället för att slängas i restavfallet. Förpackningar kan utgöras av sådant som plast, papper, glas och metall – och eftersom materialet kan återvinnas ska det inte slängas i hushållssoporna.

Livet är fullt av förpackningar och i princip allt utom innehållet kan sorteras som plast, papper, metall eller glas.

Toarulle, plastfolie, eller en kapsyl? Här kan du söka och få svar hur du ska sortera Länk till annan webbplats.

Visar insidan av ett köksskåp med olika kärl för källsortering

Talesättet ”allt brinner” är missvisande eftersom förbränning av sådant som kan återvinnas får flera negativa effekter. Exempelvis leder all eldning av plast, som skulle kunna återvinnas, till ökade koldioxidutsläpp och även ökade kostnader. För att klara klimatmålen 2030 behöver vi i Borlänge bli bättre på att sortera, och det är ett jobb vi gör tillsammans.

I lunchrummet finns kanske tetraförpackningar med mjölk, plastskydd till den inköpta salladen eller en pappersförpackning runt om den frysta lasagnen. Middagen och det efterföljande fredagsmyset innebär kanske godispåsar i plast, små tetraförpackningar med juice till barnen eller oliver och andra delikatesser i glasburkar. Allt detta ska sorteras ut och lämnas till återvinning.

Ett viktigt steg för att sortera rätt är att se över sorteringskärlen du har hemma. För när det är enkelt att sortera är sannolikheten också större att det blir av.

Gör det enkelt att sortera hemma! Se till att ha förvaring för plast- och pappersförpackningar lättillgängligt eftersom det är det avfall som uppkommer mest.

Visar insidan av ett köksskåp med olika kärl för källsortering

Gör det till en vana att lämna förpackningar i samband med annat i vardagen. När du ska handla, skjutsa eller gör andra ärenden.

Sök efter närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats.

Visar insidan av ett köksskåp med olika kärl för källsortering

När det blivit till en vana att återvinna märks det snabbt att nästan alla produkter i vardagen kommer i någon typ av förpackning. Frukostens müsli, kaviartub och juiceflaska kommer alla i olika förpackningar. Deodorant, parfymflaska, hudkräm och toarulle är andra exempel på sådant som ska återvinnas på olika sätt.

Ta gärna en titt på filmerna i artikeln eller klicka på länken nedan för att ta del av våra tips – återvinning kan vara både enkelt och roligt!