Närsortering för villakunder

Under 2025 inför vi närsortering för dig som bor i villa i vår kommun. Plast- och pappersförpackningar ska nu sorteras direkt hemma på tomten.

Äldre dam ler och bär förpackningar på sin tomt
Sopbils chaufför tittar in i kameran medan han kopplar på en soptunna på lastbilen
Glatt barn gungar

Vad innebär närsortering för mig som bor i villa?

  • Insamling av plast- och pappersförpackningar sker på samma plats som mat- och restavfall, vid din fastighet.
  • Du får fyra kärl på din tomt istället för två; ett för pappersförpackningar, ett för plastförpackningar, ett för restavfall och ett för matavfall.
  • Det nya systemet kräver mer markyta för att rymma de två extra kärlen. Det är upp till dig som tomtägare att hitta den platsen.
  • Du ställer fram två av kärlen vid varje hämtningstillfälle. Matavfallet är alltid ett av kärlen som töms.
  • Du behöver inte längre åka till återvinningsstationen med dina plast- och pappersförpackningar. Glas, metall och tidningar lämnas däremot på återvinningsstationen som tidigare.
  • Med nya kärl lättillgängliga på tomten behöver du inte ha lika stora utrymmen för källsortering inne i bostaden.

När får jag nya soptunnor?

Vi inför närsortering under 2025. Du kommer att få löpande uppdateringar om arbetet. När det är dags för just ditt område får du information skickad till dig i god tid.

Vanliga frågor och svar om närsortering

Regeringen gjorde 2022 förändringar i lagen om producentansvar för förpackningar och sedan den 1/1 2024 är det kommunerna som ansvarar för insamlingen.

Steg två är att förpackningsinsamlingen ska ske fastighetsnära, eller hushållsnära, för en- och tvåfamiljshus (villor). Syftet är att förenkla för hushållen och öka återvinningsgraden. Enligt lag är vi nämligen skyldiga att sortera ut förpackningar från annat avfall och lämna dem till återvinning.

Lagändringen bygger på EU:s krav och mål för materialåtervinning och ska bidra till klimatmålen.​

Vi har undersökt och utvärderat flera olika insamlingssystem, med ekonomiskt kundperspektiv, hållbarhet och arbetsmiljö i fokus. Med den valda lösningen kan vi både använda samma fordon – och behålla avfallstaxan på oförändrad nivå 2025. Du kan läsa mer om systemvalet här.

Systemet innebär inga fler transportkilometer eller högre bränsleförbrukning eftersom vi kommer till dig lika ofta som tidigare. Därmed kan vi införa fastighetsnära insamling av plast- och pappersförpackningar med bibehållna turer och bilar. Systemet bedöms också vara det bästa ur arbetsmiljösynpunkt för våra miljöbilschaufförer, samt för personer som sitter i rullstol.

I korthet beror systemvalet fyra separata kärl istället för två fyrfackskärl på följande:

  1. Kostnaden för dig som slutkund blir lägre: Med kärl som har fyra fack skulle vi få byta ut alla fordon och lägga om alla turer. Kostnaden för kommuninvånarna skulle öka med cirka 30 procent.

  2. Miljöbilschaufförernas arbetsmiljö: En lösning med med kärl som har fyra fack skulle påverka arbetsmiljön för miljöbilschaufförerna negativt. Bland annat skulle det återinföra en mängd lyft som vi med åren lyckats jobba bort.

  3. Tillgängligheten: En lösning med fyra fack i samma kärl fungerar sämre om du exempelvis sitter i rullstol och ska komma åt de innersta facken.

  4. Lösning med fyra fack har visat sig vara svårare att tömma då det fastnar mycket i dem.

  5. Kärl med fyra fack är kärlstorleken konstant. Du kan exempelvis inte välja ett större kärl om du har flera blöjbarn och därmed mycket restavfall.

Systemvalet är gjort utifrån noggranna tester och utvärderingar.

Alla lösningar för närsorterat kräver större utrymme än idag och det är i absolut första hand upp till fastighetsägaren att lösa ytan. I de fall där det absolut inte går kommer vi att titta på gemensamma hämtningsalternativ, men börja gärna redan nu fundera på placering på din egen tomt.

Som standard har vi hittills samlat in både matavfall och restavfall varannan vecka. Framåt kommer vi fortsatt att samla in matavfallet varannan vecka, men däremot hämtas restavfallet istället var sjätte vecka. Restavfallet kommer att minska när du fullt ut sorterar alla förpackningar som kan återvinnas.

Som kund ska du framöver ställa fram två av kärlen vid varje hämtningstillfälle; matavfallet tillsammans med ett av de andra. Vilket kärl som ska dras fram kommer vi att påminna dig om i vår app.

Det är främst kladdiga plastförpackningar som kan orsaka luktproblem. Var noga med att skrapa av matrester och lägg dem i matavfallspåsen. Skölj också gärna ur förpackningarna med överblivet/kallt vatten. Förpackningarna behöver inte vara rena för att kunna återvinnas, men däremot för att undvika lukt, framför allt sommartid. Förvara gärna kärlen på en skuggig plats mellan hämtningarna och rengör dem då och då.

Utgångsläget är sexveckorsintervaller för restavfall och utvärderingar från andra kommuner har inte visat på klagomål från barnfamiljer med blöjbarn. Vi är dock öppna för individuella lösningar med annan storlek på kärl eller annat tömningsintervall i vissa specifika fall om stora besvär uppstår.