Kretsloppsplan för Borlänge Energi
Kretsloppsplanen för åren 2023-2030 pekar ut riktningen för arbetet med minskat avfall, ökat resursutnyttjande och säkerställande av en ren och giftfri miljö. Kretsloppsplanen är en utveckling av den tidigare avfallsplanen, med större fokus på cirkuläritet.
Alla kommuner i Sverige är skyldiga att ha en kretslopps- eller avfallsplan. Vår kretsloppsplan för åren 2024-2030 har tagits fram gemensamt av Borlänge kommun Länk till annan webbplats. och Borlänge Energi, i samverkan med övriga Dalakommuner.
Planen syftar till att minska de totala avfallsmängderna med 25 procent och halvera mängden restavfall och material till energiåtervinning (tidigare kallat brännbart grovavfall). Det gäller både hushåll och verksamheter. För hushållen blir införandet av närsortering en viktig del i arbetet. Du kan läsa mer om närsortering här.
Kretsloppsplanens viktigaste mål till 2030
- Utveckla en mer hållbar konsumtion hos både hushåll och kommunala verksamheter. Avfallet ska minska med minst 25 procent totalt.
- Utveckla materialåtervinning med målet att minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.
- Utveckla hållbart byggande och hållbar hantering av byggavfall och schaktmassor.
Exempel på andra åtgärder för att nå målen:
- Optimering av avfallstransporter. Inkluderar införande av elsopbilar inom Borlänge Energi.
- Miljömässiga upphandlingar ska minska avfallet genom inköp av hållbara produkter som kan återvinnas och repareras.
- Införande av sorteringsmöjligheter på torg och i parker i syfte att minska nedskräpning.
- För bygg- och rivningsavfall, som utgör den största avfallsposten i Sverige, arbetar vi med Byggdialog Dalarna för att cirkulera material och implementera hållbara byggmetoder.
Dessutom pågår ett arbete kring cirkulering av kontorsmöbler inom kommunkoncernen. Möbler ska i mycket högre grad än i dag återbrukas istället för ständiga nyinköp.
Ladda ner planen och tillhörande material
Senast uppdaterad: