Mina sidor

De nya skyltarna har ett namn, en symbol och en färg som visar vilken avfallsgrupp den tillhör.

Nyheter på Fågelmyra

Vi skyltar om till det nya nationella skyltsystemet fullt ut och gör samtidigt plats för en nykomling – hårdplasten.

Hårdplasten har en egen container med en mindre behållare framför. Du lägger det du vet eller tror är hårdplast i den mindre behållaren och sen sorterar vi vidare till den större.

En annan nyhet är att Ej återvinningsbart (Brännbart) får namnet
”Energiåtervinning”. Det som sorteras hit är inte så mycket mer än tapet,
takpapp och gummi. Resten av ditt avfall kan återvinnas på andra bättre sätt.

Ny karta

Vi har uppdaterat vår karta där du inte bara se ordningen utan även får tips inför ditt besök. Omskyltningen genomförs efter stängning den 15 oktober.

Välkommen till Fågelmyra återvinningscentral Pdf, 1.1 MB.

Tänk så här när du sorterar plast

Plastförpackning

Har plasten förpackat eller skyddat en vara? Då ska den sorteras som plastförpackning på en återvinningsstation. Till exempel: chipspåsar, tråg för kött och fisk, refillpaket, burkar och hinkar för till exempel yoghurt och crème fraiche.

Hårdplast

Till den nya containern Hårdplast ska trädgårdsmöbeln, blomkrukan eller
badbaljan. Den här plasten är sin egen och har inte haft som syfte att förpacka något.

Fler exempel på hårdplast som vi får in från er Borlängebor är tvättkorgar, plastbackar och leksaker (ej elektriska).

Hur återvinns hårdplasten

Plast är inte ett material utan en materialgrupp  som innehåller många olika slags plasttyper tillverkade med olika recept. Att återvinna blir komplext då varje recept behöver sin egen lösning.

Nu har vi ett sätt där vi kan samla hårdplast av olika slag och skicka till Stena Recyclings anläggning i Lanna. Maskinen som finns där kan mala ner, separera och tvätta en rad olika plasttyper för att i sista steget få fram ett plastgranulat som används för att tillverka nya produkter. Utvecklingen går hela tiden framåt och fler plastslag kan läggas till.

Försortering för att det ska vara lätt att göra rätt

Att vi väljer en lösning på Fågelmyra där kunden inte lägger direkt i containern utan i en ”förcontainer” är för att hjälpa till i den lite kluriga sorteringen men också för att återvinningsmaskinen är känslig för vissa saker.
Det gäller till exempel för stora bitar av metall som förstör maskinens tuggtänder som används för att tugga sönder plasten. Vi är också noga med att sortera ut leksaker som innehåller elektronik (brandfara).

Vissa saker är hårdplast men innehåller för stora delar av annat till exempel hjälmar (frigolit) eller bilbarnstolar (tyg om det inte tagits bort innan). Vi vill att tröskeln till att sortera ut plast ska vara låg och därför hjälper vi till samtidigt som vi också lär oss själva.