Samarbete för ökat återbruk

Ta till vara

Ta Till Vara är kommunens second hand-verksamhet som samlar in återbruksmaterial. En tredjedel av sakerna kommer från insamlingshuset som finns på återvinningscentralen på Fågelmyra. Resten lämnas in av privatpersoner direkt till verksamhetens lokaler i Åselby där det finns ett stort urval av begagnade möbler, kläder och husgeråd med mera att köpa.

Fågelmyra är endast en inlämningsplats för återbruksmaterial och har ingen försäljning eller bortskänkning av inlämnat återbruksmaterial.

Byggmaterial lämnas på samma ställe och körs sedan till Dala Återbyggdepå.

Ta till vara på Facebook Länk till annan webbplats.

Dala Återbyggdepå

Många Borlängebor är redan bekanta med konceptet ”Ta till vara”. Vet du att det också finns i en upplaga för den som vill renovera med omtanke för miljö – och kanske göra ett fynd!

Upptäck Dala återbyggdepå på Islingby industriområde som är fullmatad med byggmaterial för att öka återbruket och med det minska klimatpåverkan och nyproduktion.

Dala Återbyggdepå har som målsättning att 2023 återbruka 2500 ton byggmaterial. I satsningen är Borlänge Energi både en aktiv part och en finansiär tillsammans med övriga aktörer; Borlänge kommun, Tunabyggen, Dalarnas försäkringsbolag, AB Hushagen, Byggdialog Dalarna och Upphandlingsdialog Dalarna.

Läs mer på www.dalaaterbyggdepa.se Länk till annan webbplats.

Dala återbyggdepå på Facebook Länk till annan webbplats.

Fritidsbanken

Fritidsbanken finner du på Borganäsvägen 30 i Borlänge. Här kan du låna fritidsutrustning gratis under 14 dagar.

Fritidsbanken är ett samarbete mellan Borlänge Energi, AME och LSS och ett viktigt steg mot ökat återbruk. Istället för att köpa nytt eller slänga delar man på utrustningen, precis som på ett bibliotek. Låneperioden sträcker sig över 14 dagar och syftet är att ge fritidsutrustning nytt liv, uppmuntra till en aktiv fritid men även göra så att fler människor har råd att prova på och utöva olika aktiviteter.

Hos Fritidsbanken kan du lämna in allt från skidor, skridskor, pulkor och cyklar till fiskespön, flytvästar eller innebandyklubbor. Genom att skänka utrustning gör du en insats för både plånboken, miljön samt andra människor.

Läs mer om öppettider, lager på utrustning samt hur och var du kan lämna in utrustning på Fritidsbankens egen hemsida. Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.